Nieuws

Politiek statement of kunstwerk? Gemeente Almelo wil dat grote omgekeerde vlag op kademuur verdwijnt

De omgekeerde vlag bij het stadhuis van Almelo
De omgekeerde vlag bij het stadhuis van Almelo © News United
'Zonder boer geen voer'. Op een muur van de kade voor het stadhuis van Almelo staat sinds vrijdag deze tekst op een grote omgekeerde vlag afgebeeld, aangevuld met een grasbodem, groenten en een trekker. Als het aan de gemeente Almelo ligt, staat het er niet lang meer. Dinsdag moet het weg zijn, want de muur is volgens de gemeente bedoeld voor kunstuitingen en niet voor politiek gevoelige onderwerpen.
De boodschap heeft een heel weekend op de muur gestaan en heeft het daarmee voldoende aandacht gehad, redeneert de gemeente. Almelo heeft een ultimatum gesteld dat er morgen (dinsdag dus) een nieuw kunstwerk zonder politieke lading op de wand moet staan.

'Vrijheid van meningsuiting'

Daar zijn de mensen achter de levensgrote vlag het niet mee eens. Ze zeggen dat het geen politiek statement is. "Er is vanuit de achtergrond geen enkele politieke partij verbonden aan dit kunstwerk. Dit werk is een kunstzinnige weergave van een maatschappelijk debat. Het gaat voortdurend over vrijheid van meningsuiting, grondrechten en een open kans voor de samenleving om respectvol met elkaar het debat aan te gaan", stellen de initiatiefnemers.
Dinsdag is er een overleg met de wethouder. De initiatiefnemers voor de omgekeerde vlag op de kunstmuur zeggen dat ze hopen dat Almelo de vrije mening op waarde inschat: "Wanneer gemeente Almelo dit kunstwerk juist neutraal omarmt, dan zou het zichzelf oneindig sterk presenteren. Want kunst gaat niet over of je het ergens mee eens bent. Het is de vrije mening en wil van het volk, uitgebeeld in iets moois om naar te kijken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.