Nieuws

Jeanet uit Tubbergen zag de rookwolken op Lesbos en wist genoeg: "Het is opnieuw raak"

Jeanet Versteeg uit Tubbergen bracht vanmorgen water en fruit naar brandweerlieden op Lesbos
Jeanet Versteeg uit Tubbergen bracht vanmorgen water en fruit naar brandweerlieden op Lesbos © Facebook / Jeanet Versteeg
Gewapend met vijfhonderd flessen water, maskers en fruit trok Jeanet Versteeg uit Tubbergen er vanmorgen op uit om brandweermannen op Lesbos een hart onder de riem te steken. Al dagen woeden op het Griekse vakantie-eiland Lesbos bosbranden. "Het is schrikken als je ziet hoeveel natuur er verwoest is."
Versteeg, maatschappelijk begeleider bij Vluchtelingenwerk Overijssel en Gelderland, is op Lesbos om vluchtelingen te helpen. Het eiland is de populairste bestemming voor vluchtelingen uit Afghanistan en Syrië die vanuit Turkije de oversteek maken naar Europa. Vervolgens zitten ze er soms jaren vast. Voor Versteeg is het al de zevende keer dat ze voor de stichting home for all op het eiland is om de vluchtelingen te helpen.

Aardbeving

Het is niet de eerste keer dat het eiland wordt getroffen door branden. Toen Versteeg zaterdag de rookwolken zag, wist ze dan genoeg. Het was opnieuw raak. "Uit de dorpjes Vatera en Vrisa zijn mensen geëvacueerd", vertelt Versteeg. Vrisa werd enkele jaren geleden ook zwaar getroffen door een aardbeving op Lesbos.
Zelf loopt ze niet direct gevaar. Ze verblijft op veertig kilometer afstand van de brandhaarden. Maar de boerderij Home Village Farm, waar eten wordt verbouwd dat wordt verdeeld onder vluchtelingen en inwoners van Lesbos die onder het bestaansminimum leven, ligt dichter bij de brandhaard. "We waren even bang dat het Home Village zou bereiken", legt Versteeg uit.

Hart onder de riem

"Home Village ligt in bosrijk gebied. Als het waait, gaat het vuur door en door." Brandweerlieden die op Lesbos aan het werk zijn doen er alles aan om te voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. Reden genoeg om die mensen een hart onder de riem te steken. Daarom trokken Versteeg en een aantal andere mensen vanmorgen richting de brandhaarden op het eiland.
Jeanet Versteeg bracht water en fruit naar de brandweerlieden op Lesbos
Jeanet Versteeg bracht water en fruit naar de brandweerlieden op Lesbos © Facebook / Jeanet Versteeg
Ze brachten water, mondmaskers en fruit van het land. "De brandweerlieden waren daar heel blij mee", vertelt Versteeg. Ze is geschrokken van wat ze daar zag. "De lucht is hier normaal blauw, maar nu kleurt die grijs. "Het is schrikken als je ziet hoeveel natuur er verwoest is. En er zijn veel dieren dood."

Gewend aan branden

Versteeg zag ook helikopters die vanuit de lucht het vuur proberen te bestrijden. Het maakte indruk op haar. De mensen in haar omgeving lijkt het minder te doen.
Natuurlijk, de mensen vinden het erg dat hun eiland opnieuw getroffen wordt, maar ze lijken zich er ook bij neer te leggen. "Dit is wel weer pittig, maar mensen lijken er bijna gewend aan te raken. Er is al zoveel gebeurd op het eiland." Versteeg ziet dat de mensen in haar omgeving er vrij nuchter onder blijven. "De mensen beseffen dat het hier veilig is. Er wordt niet heel dramatisch over gedaan, maar het raakt de mensen wel."

Dagelijks boten met vluchtelingen

Versteeg is nog een week of twee op Lesbos voor ze weer terugkeert naar haar woonplaats Tubbergen. De komende weken zal ze doorgaan met het helpen van vluchtelingen, onder meer door eten voor ze te koken. Het steekt haar dat de aandacht voor de vluchtelingencrisis op het eiland naar de achtergrond wordt gedrukt. "Er komen nog steeds dagelijks boten met vluchtelingen aan."
Veel natuur op Lesbos is verwoest door de branden
Veel natuur op Lesbos is verwoest door de branden © Facebook / Jeanet Versteeg
De komende dagen zal het vizier toch ook vooral gericht zijn op de branden, die de brandweer volgens Versteeg steeds meer onder controle krijgt. "We hopen allemaal dat de wind niet sterker wordt. De komende dagen kijken we naar de beste manier om lokale gezinnen die getroffen zijn, te helpen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.