nieuws

Argwaan blijft bij bewoners over voltooiing sanering Olasfa Olst

De sanering van het Olasfa-terrein in Olst moet eind dit jaar voltooid zijn, dat stelt de provincie Overijssel. Maar omwonenden blijven argwanend: "Eerst zien, dan geloven."
Het zijn woorden die uit de mond komen van de 77-jarige Gerard Pohlmann, geboren en getogen aan de dijk in Olst. Als kind lag hij in bed te happen naar lucht als de asfaltfabriek 's nachts op volle toeren draaide. Nu, als pensionado, bepaalt Olasfa nog steeds een deel van zijn leven: "Je kunt gerust zeggen dat ze de laatste tien jaar van ons woongenot hebben verpest."

Stankoverlast en verpest uitzicht

Met 'ze' doelt Pohlmann op de saneerders die met ingenieuze stoommachines de vervuilde grond op het terrein reinigen. Stankoverlast en een verpest uitzicht zijn het gevolg; de bewoners van de woningen aan de dijk hadden zich iets anders voorgesteld van wonen met uitzicht op de uiterwaarden en de Ijssel. "En daarom sta ik ook nog niet te juichen"', zegt Pohlmann.
Maar gedeputeerde Ineke Bakker van de provincie Overijssel stelde eerder deze week knip en klaar dat de combinatie Olasfa op 1 januari 2016 klaar moet zijn. Een serieuze deadline dus die serieuze financiële gevolgen bij overschrijding zal hebben. "En daarom zullen ze nu wel een keer flink hun best doen om de deadline te halen", besluit Pohlmann. "Maar de vraag is of ons mooie uitzicht er dan zal komen, want er zijn inmiddels plannen om een nieuwe dijk aan te leggen. En die zal het Ijssellandschap aantasten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.