Nieuws

Zorgdirectrice moet 1,2 miljoen euro betalen na faillissement Solace thuiszorg

De zorgonderneemster Trees Zwienenberg moet 1,2 miljoen euro betalen voor de schade rond het faillissement van Solace ATC.
De zorgonderneemster Trees Zwienenberg moet 1,2 miljoen euro betalen voor de schade rond het faillissement van Solace ATC. © RTV Oost
Zorgdirectrice Trees Zwienenberg is privé verantwoordelijk voor de schade rond het faillissement van haar zorgbedrijf Solace ACT. De totale schade is becijferd op 1,2 miljoen. Vooruitlopend daarop moet ze alvast binnen 14 dagen een voorschot van ruim 7,5 ton betalen. Dat blijkt uit een arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Voordat Solace in 2016 op de fles ging, timmerde de zorgonderneemster al enkele jaren weer aan de weg met haar huidige zorgbedrijf BiOns, dat in het verleden ook al eens onder vuur kwam te liggen.
Het arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden komt er na een jaren slepende procedure tussen zorgonderneemster Zwienenberg en Jacques Daniëls, die als curator het faillissement van Solace heeft onderzocht.

Bankroet

Solace had destijds een kantoor in Rijssen. Door het faillissement, medio 2016, kwamen ruim tweehonderd thuishulpen op straat te staan. Solace ATC telde op dat moment ruim achthonderd cliënten, voornamelijk in de regio Twente.
Curator Daniëls hield Zwienenberg verantwoordelijk voor de schade, maar de zorgdirectrice wist die aansprakelijkheidsstelling met succes aan te vechten. De rechtbank oordeelde dat het faillissement in belangrijke mate is veroorzaakt door de bezuinigingen in de WMO-financiering en de directrice daarom niet kan worden aangerekend.

Hoger beroep

Curator Daniëls liet het er echter niet bij zitten en ging tegen deze uitspraak in hoger beroep.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is nu tot een hele andere conclusie gekomen en heeft bepaald dat de directrice het bankroet wel degelijk kan worden aangerekend, zo blijkt uit het gepubliceerde arrest.
Het Hof oordeelt - in tegenstelling tot de rechtbank - dat niet de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) oorzaak was van het faillissement, maar dat de onderneming voordien al niet meer levensvatbaar was. Onder meer door financiële en administratieve problemen.
Volgens het Hof had de zorgdirectrice daar "onvoldoende zicht op". De curator heeft volgens het Hof tijdens de procedure aannemelijk weten te maken dat dit een belangrijke reden was voor het faillissement en dus niet de invoering van de WMO.

Voorschot

De totale schade van het faillissement bedraagt 1,2 mijoen euro. Vooruitlopend daarop moet Zwienenberg alvast 750.000 euro betalen, aldus het arrest van het gerechtshof.
Dit moet ze binnen 14 dagen aan de curator voldoen. Bovendien draait ze ook op voor zo'n 20.000 euro aan bijkomende kosten, waaronder de nota van de advocaat van de curator en de griffiekosten..
Curator Jacques Daniëls laat in een reactie weten dat hij Zwienenberg intussen heeft aangeschreven, maar nog geen reactie heeft gehad. In aanloop naar de procedure had de curator al beslag laten leggen op bezittingen van Zwienenberg.
De zorgdirectrice kan nog wel in cassatie tegen de uitspraak van het Hof.

Claim pensioenfonds

Los van deze procedure met de curator lag Zwienenberg ook nog juridisch in de clinch met het pensioenfonds PFZW, dat 9,1 ton aan achterstallige premies van haar had geëist. Nadat de rechtbank de vordering toewees, ging Zwienenberg in hoger beroep, maar ook het gerechtshof oordeelde dat ze de premies moest betalen.

Onder vuur

Voordat Solace ATC in 2016 failliet ging, was Zwienenberg al enkele jaren daarvoor begonnen met de nieuwe thuiszorgorganisatie BiOns. Daarover ontstond later beroering. De gemeente Almelo had dusdanige twijfels over de zorgorganisatie dat het contract werd opgezegd.
RTV Oost berichtte eerder dit jaar al dat dit zorgbureau onder politiek vuur was komen te liggen. Volgens de Almelose PVV-fractie bleek uit de jaarcijfers dat het erop lijkt dat BiOns 'bankje speelt' door zorggeld als leningen aan collega-zorgorganisaties te verstrekken.
Onduidelijk is nog of de nieuwste gerechtelijke uitspraak gevolgen heeft voor BiOns.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.