Nieuws

Kunstwerk omgekeerde vlag Almelo mag tot maandag blijven, maar is dan echt weg

Het omstreden kunstwerk met de omgekeerde vlag
Het omstreden kunstwerk met de omgekeerde vlag © RTV Oost / Patrick van Heezick
De gemeente Almelo houdt voet bij stuk: het kunstwerk met de omgekeerde vlag en de tekst 'zonder boer geen voer' pal voor het stadhuis moet weg. Eigenlijk had de kunstuiting vandaag verdwenen moeten zijn, maar dat is na een gesprek met belanghebbenden uitgesteld tot komende maandag, 1 augustus.
De gemeente Almelo gaat de kademuur voor het stadhuis dan zelf een ander aanzien geven. Wethouder Monique van Saane had aan het einde van de middag een gesprek met Wendy Leerkotte van de Praktijk voor Coaching en Creativiteit Almelo en haar juridisch adviseur (voormalig raadslid Forum voor Rechts Patricia Pol, red.)over het verwijderen van het kunstwerk. Leerkotte wierp zich op voor behoud van het kunstwerk en volgens haar kan Almelo niet bepalen wat er op een muur komt of niet.
Inwoners van Almelo kunnen de omgekeerde vlag wel waarderen
Mag de schildering blijven of niet?

Niet gedogen

De gemeente ziet dat anders. "De omgekeerde vlag op deze muur voor het stadhuis kunnen we niet gedogen. Die past niet bij een overheidsgebouw als het stadhuis. Bovendien hebben we als overheid ook rekening te houden met mensen die zich storen aan deze omgekeerde vlag en het buitengewoon onprettig vinden", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Waarom dan toch uitstel?

Het gesprek met de wethouder heeft de scherpe kantjes er wat afgehaald. De gemeente Almelo versoepelde het oorspronkelijke standpunt dat de vlag vandaag weg moest zijn en geeft aan te snappen dat mensen hun punt willen maken. Daarom is het kunstwerk tot 1 augustus te zien en echt niet langer om recht te doen aan de actie maar ook aan de inwoners van Almelo die zich er juist aan storen.
Of er hiermee nu een 'polderoplossing' is gevonden is nog even de vraag, want dinsdagavond werd bekend dat er een petitie is gestart voor het behoud van de omgekeerde vlag als kunstvorm op de muur voor het stadhuis van Almelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.