Nieuws

Veroordeelde zorgdirecteur uit Enschede moet een van zijn huizen verkopen

De veroordeelde zorgdirecteur van HarmonieZorg heeft een van zijn huizen moeten verkopen.
De veroordeelde zorgdirecteur van HarmonieZorg heeft een van zijn huizen moeten verkopen. © RTV Oost
Omdat hij niet over de brug kon komen met de 1,5 ton die hij aan voorschot aan de curator moest betalen, heeft de directeur van het failliete zorgbureau HarmonieZorg uit Enschede één van de op zijn naam staande huizen moeten verkopen. De 1,5 ton geldt overigens slechts als een eerste aanbetaling. De rechtbank oordeelde eerder al dat de zorgdirecteur verantwoordelijk is voor het totale faillissementstekort, dat vooralsnog is becijferd op 6,5 ton.
Dat nu de verkoop van het woonhuis wordt gebruikt voor die eerste aanbetaling, blijkt uit het laatste faillissementsverslag van curator mr. Philippe Schol.

'Monopoly met zorggeld'

De curator ontdekte in zijn onderzoek naar de oorzaak van het faillissement een aantal opmerkelijke zaken.
Behalve dat de zorgdirecteur in drie jaar tijd minstens 635.000 euro uit zijn bedrijf had gehaald, bleek hij bovendien zorggeld te hebben gebruikt voor de aanschaf van vastgoed in Enschede en Hengelo. Daarbij ging het om woonhuizen, waarvan de zorgdirecteur kamers verhuurde aan derden, onder wie cliënten van HarmonieZorg.
Dit 'oneigenlijk gebruik van zorggeld' is in de zorgbranche al jaren uiterst omstreden. Curator Schol bestempelde de investeringen in vastgoed al eens als "Monopoly spelen met zorggeld".

Cliëntenstop

HarmonieZorg, dat zich onder meer bezighield met dagbesteding en huishoudelijke hulp, had een contract met de samenwerkingsorganisatie van Twentse gemeenten, maar raakte in de problemen toen er een cliëntenstop werd opgelegd. Aanleiding vormden geconstateerde misstanden en tekortkomingen.
Daarop gingen zowel de zorgorganisatie als de moedervennootschap Koturlu BV in april 2020 op de fles. Dit nadat de zorgdirecteur zelf het faillissement had aangevraagd.

Veroordeeld

Nadat curator mr. Schol de zorgdirecteur aansprakelijk had gesteld voor de schade rond het bankroet van HarmonieZorg en moederbedrijf Koturlu, ooordeelde de rechtbank dat de zorgdirecteur privé verantwoordelijk is voor deze tekorten. Vooruitlopend daarop moest hij dus alvast een eerste voorschot van 1,5 ton betalen.

Huis verkocht

Omdat de zorgdirecteur ondanks meerdere sommaties daartoe door de curator slechts een deel van het voorschot van anderhalve ton heeft betaald, is in overleg met de advocaat van de directeur besloten om één van diens woningen te verkopen. Van de overwaarde moet dan het voorschot worden voldaan.
Curator mr. Schol laat desgevraagd weten dat het woonhuis intussen is verkocht, maar dat hij het geld nog niet heeft ontvangen. Dat lijkt volgens hem slechts een kwestie van tijd. "Er liggen nog beslagen op andere panden van de directeur. Die beslagen blijven gehandhaafd zolang het geld er nog niet is. Daar maak me dus niet echt zorgen over."

Kosten doorberekend

Uit het faillissementsverslag blijkt bovendien dat de zorgdirecteur mogelijk de extra kosten van het conservatoir beslag op huurpenningen - afkomstig van de huurders - heeft geschonden. Dit doordat de directeur deze extra kosten, die normaal gesproken voor zijn rekening zouden moeten komen, heeft doorbelast aan de huurders.
Daardoor ontstond de situatie dat een van de huurders niet meer wenste te betalen aan de deurwaarder. De curator schrijft hier de komende tijd extra onderzoek naar te doen. Dat doet hij samen met de deurwaarder.

Meer opmerkelijke zaken

Behalve de tonnen die uit het bedrijf waren gehaald en dat er met zorggeld vastgoed was aangeschaft, stuitte de curator in zijn onderzoek destijds op nog meer opmerkelijke feiten.
Zo had de zorgdirecteur vlak voor het faillissement een Tesla 3 geleased. Deze auto was weliswaar later weer ingeleverd, maar de leasemaatschappij bleef achter met een strop van 28 mille.
Daarnaast bleek dat de zorgdirecteur in januari 2019 zijn zoon in dienst had genomen, die naar rato een hoger salaris ontving dan de zorgdirecteur zelf. De curator noemde dit opvallend.
In een van zijn verslagen plaatste de curator bovendien kritische kanttekeningen bij het geschuif met zorgpersoneel door HarmonieZorg.

Lopende procedure

De zorgdirecteur stapte eerder al naar de rechter in een poging aan de torenhoge claim te ontsnappen. Nadat hij in eerste aanleg bij de rechtbank nul op het rekest kreeg, ging de zorgdirecteur in hoger beroep bij het gerechtshof. Deze procedure loopt nog.
Uit het faillissementsverslag van de curator blijkt dat deze procedure in februari 2023 wordt voortgezet en dat een uitspraak in deze zaak mogelijk pas in de loop van 2024 volgt.
Behalve dat de zorgdirecteur verantwoordelijk werd geacht voor de financiële schade rond het bankroet, legde de rechtbank een bestuursverbod van vijf jaar tegen hem op, wat inhoudt dat hij gedurende die termijn geen nieuw zorgbedrijf mag beginnen.
De curator deed overigens ook aangifte bij justitie van bedrieglijke bankbreuk door de zorgdirecteur, maar dit onderzoek is nog niet afgerond.

Zorgonderzoek RTV Oost

RTV Oost heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar zorgaanbieders in Overijssel en mogelijke misstanden. Deze verhalen zijn terug te vinden in het DOSSIER-ZORGONDERZOEK. Voor tips: j.colijn@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.