Nieuws

Politie onderzoekt wie verantwoordelijk zijn voor dumpen afval op snelweg

Opritten bij Markelo en Holten lagen vol afval.
Opritten bij Markelo en Holten lagen vol afval. © Jan Willem Klein Horstman / News United
Stop met onveilige acties. Die oproep doen onder meer de Politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat en de Veiligheidsregio's IJsselland en Twente in een gezamenlijk statement aan de boeren. De politie doet onderzoek naar wie verantwoordelijk zijn voor het in brand steken van strobalen en het dumpen van afval.
Afgelopen nacht zijn op verschillende plekken in Oost-Nederland wegen geblokkeerd met zand, afval en mest. Ook werden er opnieuw branden gesticht in bermen en wegen.

Asbesthoudend materiaal

"Wij begrijpen dat boeren een signaal willen afgeven en respecteren dat zij uiting geven aan de zorgen die zij hebben", zeggen de organisaties. "Dat recht hebben zij, net als ieder ander. Maar met het bewust in brand steken van strooibalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest veroorzaken zijn schade en onveilige (verkeers)situaties."
Asbesthoudend asfalt zou alleen in Gelderland aangetroffen zijn. De politie onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de blokkades.
"Demonstreren is een grondrecht en zolang het binnen de grenzen van de wet blijft, is veel mogelijk", stellen de organisaties in hun statement. "Gemeenten, provincies en kabinet zijn ook hierover in gesprek met boeren. Maar acties zoals vannacht brengen de verkeersveiligheid ernstig in gevaar en kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken en dat laatste kan vooral met deze droogte vergaande gevolgen hebben, ook belemmert het de hulpdiensten bij het uitvoeren van hun taak."
Het statement aan het adres van de boeren komt van verschillende organisaties uit Oost-Nederland. Het gaat om Politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Veiligheidsregio IJsselland en de Veiligheidsregio Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.