Nieuws

Omstreden zorgdirectrice volgens curator in de fout met boekhoudplicht

Een situatieschets hoe het zorg-verwencomplex in Oldenzaal er uit zou moeten gaan zien.
Een situatieschets hoe het zorg-verwencomplex in Oldenzaal er uit zou moeten gaan zien. © RTV Oost
De omstreden zorgdirectrice Yvonne V. van het failliete zorgbedrijf De Rozenhof in Oldenzaal heeft niet voldaan aan de zogenoemde boekhoudplicht. Tot die conclusie komt de curator na onderzoek. De zorgonderneemster kwam eerder al meermaals op negatieve wijze in het nieuws. Vorige maand nog werd ze veroordeeld om ruim een ton aan zorgdeclaraties terug te betalen die ze had ontvangen voor het verzorgen van haar dochter, die gewond was geraakt bij een auto-ongeluk.
Aanvankelijk kreeg curator Nick Leferink na het faillissement slechts gedeeltes van de boekhouding in handen, maar de afgelopen tijd heeft hij alsnog de beschikking gekregen over de resterende administratie.
Omdat de curator echter niet alle stukken heeft gekregen en daarmee de administratie dus niet volledig is, komt hij tot de conclusie dat de directeur-bestuurder niet heeft voldaan aan de boekhoudplicht. Dat blijkt uit zijn eerder deze week gepubliceerde faillissementsverslag.

Strafbaar feit

Het niet voldoen aan de boekhoudplicht is een strafbaar feit, waarvoor een directeur-bestuurder in principe strafrechtelijk kan worden vervolgd. Leferink wil echter niet kwijt of hij bij justitie aangifte gaat doen. "In dit stadium ga ik daar verder niet op in", zo laat de curator desgevraagd weten.
Yvonne V. had jarenlang een zorgbedrijf in Oldenzaal, vernoemd naar de statige villa De Rozenhof, en koesterde prestigieuze plannen voor een grootschalig 'zorg-verwencomplex'.

Prestigieuze plannen

Nadat de zorgaanbieder echter failliet ging, maakte de curator na een eerste onderzoek meteen al bekend dat hij de faillissementsschade op de directrice wil verhalen. Dit omdat hij in zijn onderzoek op 'diverse onregelmatigheden' was gestuit. Ook de Belastingdienst en meerdere zorgverzekeraars kwamen tot de conclusie dat zich bij de commerciële zorgaanbieder 'onregelmatigheden' hebben voorgedaan.
De claim van de curator kan oplopen tot 1,5 miljoen. Omdat de moeder zelf geen onroerend goed meer op naam heeft staan, liet de curator beslag leggen op de woonhuizen van dochter en zoon. Aangezien beiden in het verleden enkele jaren deel uitmaakten van de directie, kan de curator hen ook privé aansprakelijk stellen.
In het faillissementsverslag valt verder te lezen dat de curator intussen een gerechtelijke procedure tegen de moeder, dochter en zoon is begonnen om deze faillissementsschade op hen te verhalen.

Aangifte zorgfraude

In de gerechtelijke procedure rond de zorgdeclaraties voor de gewonde dochter had de zorgverzekeraar overigens aangifte gedaan van zorgfraude. Na die aangifte bleef het vervolgens twee jaar stil.
Na vragen van RTV Oost over deze aangifte maakte het Openbaar Ministerie vorige maand bekend niet over te gaan tot strafrechtelijke vervolging.
Die beslissing is opvallend, omdat in de uitspraak, waarin de zorgdirectrice werd veroordeeld tot terugbetaling van de zorgdeclaraties, de rechter juist tot twee keer toe expliciet tot het oordeel komt dat Yvonne V. en haar dochter zich schuldig hebben gemaakt aan fraude.
Justitie wilde niet nader ingaan op de reden waarom ze heef afgezien van verdere gerechtelijke stappen.

Dossier Zorgfraude

RTV Oost besteedt regelmatig aandacht aan zorgfraude. Verhalen hierover zijn terug te vinden in het dossier Zorgonderzoek. Voor tips: j.colijn@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.