Nieuws

Bedrijven die helpen opruimen geïntimideerd; werkzaamheden A1 bij Bathmen kunnen niet verder

Op een afzetlint bij Bathmen wordt gewaarschuwd voor asbest.
Op een afzetlint bij Bathmen wordt gewaarschuwd voor asbest. © Persbureau Noord Oost Nederland
Intimidatie van bedrijven die in opdracht van Rijkswaterstaat de troep op de snelwegen moeten opruimen, leidt er toe dat op de A1 bij Bathmen de opruimwerkzaamheden niet verder kunnen. Ook op andere plekken in het land zijn vergelijkbare problemen. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat, die zegt dat gezocht wordt naar een oplossing.
In alle vroegte hebben boeren vanmorgen snelwegen in onder meer Overijssel geblokkeerd met bergen zand, mest en afval. Bij Bathmen bevat dat afval zelfs asbest, blijkt uit een geel waarschuwingslint dat daar is gespannen. Rijkswaterstaat is nog bezig met de opruimwerkzaamheden en verwacht daar ook nog uren mee bezig zijn.
Bedrijven die Rijkswaterstaat helpen bij het opruimen van de troep worden betiteld als 'landverraders'. 'Klokkenluiders' delen foto's en contactgegevens van bedrijven. Er zijn bedrijven die zich terugtrekken, bevestigt Rijkswaterstaat. Dat levert de nodige problemen op bij het verwijderen van de troep. "Door intimidatie kunnen wij op bepaalde plekken niet verder met opruimwerkzaamheden. We kijken op dit moment hoe we de weg zo snel mogelijk en zo veilig mogelijk weer kunnen vrijgeven. We bekijken wat er mogelijk is."
Eén van die locaties waar Rijkswaterstaat niet verder kan, is de A1 bij Bathmen, aldus de woordvoerder.

Files

Tegen het einde van de middag leidde dat op de weg al tot problemen in het verkeer. Op de A1 is een omleiding ingesteld ter hoogte van het knooppunt Azelo. Daar werd vanmorgen ook een blokkade opgeworpen. Tussen Deventer en de afrit Voorst is de snelweg afgesloten.
Op de A28 zijn er problemen bij de afrit Nieuwleusen. Hier zijn door blokkades drie rijstroken dicht. Ook hier leidt dat tot kilometerslange file.

Verschillende materialen

Dat het lang duurt voor de problemen zijn opgelost komt niet alleen door intimidatie van bedrijven. "Het gaat om verschillende materialen die op de weg liggen", legt de woordvoerder van Rijkswaterstaat uit. "Voor het verwijderen van zand heb je ander materieel nodig dan voor balken. Dat moet weer ergens vandaan komen en dat kost tijd."
Daarnaast is door de blokkades de weg op sommige plekken beschadigd. "We kunnen pas goed zien wat de schade is als alle rotzooi weg is." Rijkswaterstaat adviseert automobilisten die vanavond nog op pad moeten eerst goed te kijken naar de verkeerssituatie onderweg. "Voor je op weg gaat, licht je in over actuele verkeersinformatie en of je wel op dit tijdstip moest gaan rijden", roept de woordvoerder van Rijkswaterstaat automobilisten op. Het kan nog uren duren voor de problemen zijn opgelost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.