Nieuws

Nog steeds problemen op de weg door gedumpt afval en brandjes, Rijkswaterstaat zoekt naar oplossingen

Puin gedumpt op toerit A1 bij Holten
Puin gedumpt op toerit A1 bij Holten © News United / Jan Willem Klein Horstman
De hulpdiensten en Rijkswaterstaat zijn ook vanavond druk met gedumpt afval en brandjes als gevolg van het boerenprotest. Op verschillende plekken langs de A1 zijn nog steeds opritten naar de snelweg (deels) geblokkeerd door gedumpt afval, waarbij ook asbest is gedumpt. Ook op de A28 bij Staphorst zijn nog steeds problemen. Op de rotonde bij de Witte Paal (N34/N36) moest een brand in een bult gedumpt puin en afval worden geblust.
Vanochtend bleken in het hele land opritten naar de snelweg geblokkeerd door gedumpt afval. Rijkswaterstaat schakelde verschillende aannemers in om de wegen weer begaanbaar te maken. Maar die aannemers werden door 'klokkenluiders' met naam en telefoonnummer in Telegramgroepen vermeld, waarna verschillende bedrijven met bedreigingen te maken kregen. Daarop legden de aannemers het werk stil. Rijkswaterstaat is nog steeds op zoek naar een oplossing om de snelwegen weer veilig bereikbaar te maken.
Onder meer Rijkswaterstaat, de politie Oost-Nederland en de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland hebben boeren opgeroepen te stoppen met onveilige acties. "Wij begrijpen dat zij een signaal willen afgeven en respecteren dat zij uiting geven aan de zorgen die zij hebben. Dat recht hebben zij, net als ieder ander. Maar met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest veroorzaken zij schade en onveilige (verkeers)situaties."
Vanavond was het dus ook op de rotonde bij de Witte Paal raak. Bij de brand was sprake van flinke vlammen en rookontwikkeling. Het ging om een flinke stapel met afval en puin dat op de rotonde in brand is gestoken. De brandweer heeft de brand geblust, het verkeer ondervond enige hinder van de brand en de bluswerkzaamheden. Vermoedelijk heeft de brand dus ook te maken met boerenacties.
Brand op rotonde de Witte Paal
Brand op rotonde de Witte Paal © GS Media

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.