nieuws

Celstraffen van 16 en 14 jaar geëist tegen gangsterduo

Het Openbaar Ministerie heeft 16 jaar gevangenis geëist tegen Antonio van der P. en 14 jaar gevangenisstraf tegen Enise B. De man en de vrouw staan bekend als het gangsterduo dat vorig jaar een spoor van geweld door onder meer Enschede trok. De 16 jaar is de maximale straf die justitie tegen de man kan eisen.
De voortvluchtige vrouw uit Enschede en de man uit Friesland werden na een grote klopjacht uiteindelijk in Duitsland gearresteerd. Het stel, dat in de media werd vergeleken met Bonnie en Clyde, wordt vervolgd voor de gijzeling van mensen in Drenthe, Brabant en Enschede.

Misdrijven in Enschede

In Enschede werd een familie zes uur lang in hun eigen huis vastgehouden door de twee. Uiteindelijk moest één van de familieleden het duo naar Duitsland brengen en werd de gegijzelde man in Ahaus vrijgelaten. De gijzeling heeft grote gevolgen gehad voor de familie. De oma kreeg tijdens of vlak na de gijzeling een hartinfarct. Volgens justitie werkt dat strafverzwarend.
Aan de gijzeling van het gezin ging een schietpartij op camping Ostana in Enschede vooraf. Daar werd een man, die het stel betrapte bij een inbraak in een caravan, neergeschoten. Volgens justitie is de man van korte een afstand in zijn borst geschoten door Antonio van der P. De kogel zit nog altijd in het lijf van het slachtoffer, omdat de kogel weghalen te gevaarlijk is. Het Openbaar Ministerie wil dat de man voor dit feit wordt veroordeeld voor poging tot doodslag.

'Impact daden niet doorgedrongen bij verdachten'

De officier van justitie gaf bij de onderbouwing van de strafeis aan dat Antonio van der P. tijdens de gebeurtenissen een actieve rol speelde en Enise B. een meer passieve rol had. Wel werd door de twee intensief samengewerkt bij het plegen van de misdrijven, zei de officier. Antonio van der P. en Enise B. zijn in het Pieter Baancentrum onderzocht. Van der P. wilde op geen enkele manier aan het onderzoek meewerken en van Enise B. werd duidelijk dat ze niet verminderd toerekeningsvatbaar is. Daardoor ziet het Openbaar Ministerie geen ruimte om tbs te eisen.
Volgens justitie bleek tijdens de behandeling van de strafzaak dat de impact van hun daden op de slachtoffers niet is doorgedrongen bij de verdachten. Belangrijk onderdeel van de strafeis van het OM is de angst voor herhaling, de beveiliging van de maatschappij en vergelding. De slachtoffers hebben in totaal een bedrag van ongeveer 120.000 euro smartengeld geëist van het gangsterduo. De rechtbank doet op 2 april uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.