Nieuws

Extra pompen ingezet om water op peil te houden in het Twentekanaal

Extra pompen ingezet bij het Twentekanaal
Extra pompen ingezet bij het Twentekanaal © Rijkswaterstaat / Waterschappen
De waterschappen Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen en Rijn en IJssel hebben samen met Rijkswaterstaat hebben extra pompen ingezet om het water in het Twentekanaal op peil te houden. Door de extreem lage waterstand in de IJssel is dat nodig. Het Twentekanaal wordt gebruikt door de binnenvaart, onder meer naar de Port of Twente, maar ook voor de drinkwatervoorziening, landbouw en recreatie.
De pompen zijn bij het gemaal bij de sluis in Eefde neergezet. De waterschappen verwachten dat er nog wel een tijdje sprake zal zijn van lage waterstanden en waarschuwen: "Deze extra pompcapaciteit vormt overigens géén garantie op het uitblijven van watertekorten deze zomer."
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) kan namelijk besluiten dat er minder water naar het kanaal gepompt mag worden als er op de IJssel of het IJsselmeer problemen ontstaan. Op dit moment is van zo'n besluit geen sprake.
Pompen ingezet om waterpeil Twentekanaal te verbeteren
Pompen ingezet om waterpeil Twentekanaal te verbeteren © Waterschappen/ Rijkswaterstaat
Port of Twente trok onlangs aan de bel over de lage waterstanden in het Twentekanaal en de gevolgen daarvan voor de scheepvaart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.