Nieuws

Tropische gezelligheid op Pasar Malam Istimewa in Steenwijk: van sambal-ijs tot traditionele dans

Pasar Malam Istimewa in Steenwijk
Pasar Malam Istimewa in Steenwijk © RTV Oost
De standhouders, de bezoekers en de artiesten, allemaal zijn ze blij dat na twee jaar de Pasar Malam Istimewa weer terug is op de Markt in Steenwijk. Tot en met zondag is het plein gevuld met de tropische geuren van saté, pandan en wierook en de klanken van Oosterse muziek.
"Dit hebben we echt gemist, de afgelopen coronajaren", vertelt een inwoner van Steenwijk met een bakje verse saté in zijn hand. "Wij komen van Curacao maar wonen al jaren hier. Dit zijn echt de gezelligste dagen van de zomer. Ik hoop dat het weer elk jaar terugkomt, dat is goed voor Steenwijk."
Gezelligheid op de Pasar Malam in Steenwijk

"Lekker pittig"

Terwijl een groep danseressen een traditionele dans uitvoeren, slenteren anderen langs de standjes met kleurrijke kleding, wierook, waaiers en andere oosterse artikelen. Maar vooral de verkopers van Indonesisch eten doen goede zaken. Waar anders vind je vers gemaakte kroepoek en 45 verschillende smaken sambal?
45 verschillende smaken sambal
45 verschillende smaken sambal © RTV Oost
"Mijn man houdt wel erg van pittig", lacht een bezoekster die zes verschillende potten sambal inslaat, van mild tot superheet. "Hij kon zelf niet maar ik kom nu speciaal voor de sambal, hij heeft me een briefje meegegeven met de smaken. We hebben een caravan in de buurt en komen hier elk jaar. Na twee jaar geen Pasar Malam zijn we wel door de voorraden heen."

Gemengd publiek

"De sfeer is altijd heel gemoedelijk", vertelt standhouder Marion. "We kennen elkaar allemaal wel van andere Pasar Malams. We zijn bijna een reizende familie, en zien elkaar niet als concurrenten. Het leuke van deze in Steenwijk is dat het gewoon buiten is op de markt, en niet in een afgesloten hal. Daardoor krijg je een heel gemengd publiek, met toeristen, Steenwijkers en Indische mensen."
Verschillende eetkraampjes serveren traditioneel Indisch eten. Chef Stanly pakt het anders aan: hij verkoopt ijs en bonbons van eigen recept. "Ik gebruik wel de traditionele smaken maar dan in nieuwe verrassende combinaties, echt fusion-koken." Lachend serveert hij bolletjes sambalijs. "Verrassend lekker", reageert een bezoekster, en ze bestelt nog een portie.
Roomijs met unieke tropische smaken zoals sambal
Roomijs met unieke tropische smaken zoals sambal © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.