Nieuws

Keren op snelweg vanwege blokkade levert automobilist mogelijk boete van 8.700 euro op

Blokkade A1/A35
Blokkade A1/A35 © ANP
De blokkade van de A1/A35 kan voor een aantal automobilisten, die besloten op de snelweg om te keren, een duur staartje krijgen. Ze werden kort na het omkeren - waardoor ze dus tegen de rijrichting in gingen - staande gehouden door de politie en op de bon geslingerd. En de hoogte van de boete is niet mals: maximaal 8.700 euro en een jaar rijontzegging.
Ruud Leliefeld uit Borne belandde vanochtend door het boerenprotest in de file op de A1/A35, schrijft Borne Boeit, met twee jonge kinderen op de achterbank. Het vooruitzicht om nog tot in de avond te moeten blijven staan was allesbehalve aanlokkelijk. "De jongste moest naar bed en de dochter van drie was vervelend en onrustig. Op de radio hoorden we dat de blokkade tot in de avond zou blijven en we waren er al helemaal klaar mee."
En zij niet alleen. Meerdere voertuigen besloten rechtsomkeer te maken via de vluchtstrook en de afslag Hengelo-Zuid te nemen, in de hoop hun reis te kunnen voortzetten. "Het waren er zeker wel 50, misschien wel honderd. Uiteindelijk hebben wij de keuze gemaakt deze mensen te volgen."
Maar net op dat moment arriveerde de politie en werd een aantal auto's, waaronder die van Leliefeld, staande gehouden. "Ze schreven een bekeuring uit en vertelden dat het om een artikel 5 overtreding ging. Het zou aan de rechter voorgelegd worden. Ik begreep dat de maximale boete 8.700 euro is en een jaar rij-ontzegging!"
Dat een boete wordt uitgedeeld begrijpt hij wel. Alleen de hoogte van die boete en de mogelijke rijontzegging staan wat hem betreft wel in schril contrast met de acties van de boeren, die grotendeels ongestraft blijven. "Zijn er dan geen verzachtende omstandigheden? Waarom worden wij aangepakt en niet de boeren die het verkeer aan het, laten we zeggen, verstieren zijn?"
De hoogte van die boete en of een eventuele rijontzegging wordt opgelegd, is dus nog niet duidelijk. Of er überhaupt nog een straf komt is afwachten: burgemeester Jan Pierik van Borne heeft de politie gevraagd de boete te seponeren. "Ik heb gezegd dat we moeten zorgen dat het vertrouwen van de burgers in de overheid wordt vergroot en niet juist wordt ondermijnd. Om die reden heb ik dringend verzocht deze gang van zaken recht te zetten."
Of de verkeersboete daadwerkelijk van tafel is blijft nog even afwachten. "De politie heeft haar eigen kanalen. Zij begreep ook dat dit wel erg disproportioneel is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.