Nieuws

Overijsselse sportvissers helpen met redden van vissen uit kolk bij de Waal

Reddingsactie van vissen in een kolk bij Druten
Reddingsactie van vissen in een kolk bij Druten © Mark Kouwenhoven
Experts van Sportvisserij Oost-Nederland helpen vandaag met het redden van honderden brasems uit een kolk bij de Waal bij Druten. Door de aanhoudende droogte is een grote kolk in de uiterwaarden bijna drooggevallen waardoor de vissen in de problemen komen.
Sportvisserij Oost-Nederland heeft betere middelen om in korte tijd een grote hoeveelheid vis weg te vangen dan hun collega's in Gelderland. Medewerker Mark Kouwenhoven van Sportvisserrij Oost-Nederland is daarom met grote sleepnetten en bakken bij de kolk om de dieren redden: "Ze hebben ons om hulp gevraagd, en gelukkig kunnen wij die snel bieden."

Professioneel materiaal

Samen met een collega en zo'n twintig vrijwilligers van Hengelsport Federatie Midden Nederland werken ze de hele dag door. "Wij leveren vooral het materiaal en de kennis", zegt Mark. "De vrijwilligers doen uiteindelijk het meeste werk. "Wij hebben professioneel materiaal, waar je wel ervaring mee moet hebben, vandaar dat we de collega's hier op deze manier ondersteunen."
Extra groot vangnet
Extra groot vangnet © Mark Kouwenhoven
Met hoog water kunnen de vissen vanuit de Waal makkelijk de uiterwaarden in zwemmen. Zolang er genoeg water staat is dat geen probleem, maar nu een grote kolk droog dreigt te vallen komen de vissen, overwegend brasems, in gevaar.
Met een groot sleepnet worden zoveel mogelijk vissen weggevangen en overgezet naar de Waal. Hierbij is ook de Stichting Visserijkundig Onderzoek Oost-Nederland betrokken.

Ervaren reddingsteam

De professionals van Sportvisserij Oost-Nederland worden vaker ingezet om vissen te redden. Zo waren ze in 2021 ook in Limburg bij de grote overstromingen en hielpen daar met het redden van vissen die in weilanden en zelfs op straat terecht waren gekomen.
Groot vangnet is uitgezet in de kolk
Groot vangnet is uitgezet in de kolk © Mark Kouwenhoven
De reddingsactie bij Druten gaat nog wel de hele dag duren, verwacht Mark: "Het is een grote kolk van zeker 500 meter lang, die barstensvol vis zit. We gaan ervanuit dat we voor het donker wel alle vissen in veiligheid hebben gebracht."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.