nieuws

OM haalt uit naar Eternit, bedrijf uit Goor zelf schuldig aan dodelijke ongevallen

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © Cindy Hofhuis
Het Openbaar Ministerie haalde vandaag voor de rechtbank in Almelo hard uit naar het Goorse bedrijf Eternit. Het bedrijf zou onvoldoende maatregelen hebben genomen om twee dodelijke ongelukken te voorkomen. Eternit zou daarom veroordeeld moeten worden tot een boete van 100.000 euro, zegt het OM. Dat is een derde van de winst van het bedrijf.
Op 18 april 2013 kwam een voorman van het bedrijf om het leven toen hij bekneld raakte in een platenzuigmachine, een machine die geproduceerde golfplaten oppakt en verplaatst. Begin vorig jaar kwam er bij een soortgelijke machine opnieuw een medewerker om het leven toen hij geraakt werd door een bewegend deel van de machine.

Risico's al jaren bekend

Volgens het Openbaar Ministerie heeft onderzoek uitgewezen dat het bedrijf al in 2009 op de hoogte was van de risico's bij de productielijn, maar onvoldoende maatregelen nam.
"Eternit wist dat door het niet aanpassen van die situatie het gevaar voor werknemers groot was", zei de officier van justitie vandaag. Er zou in 2009 wel een plan gemaakt zijn om de situatie te verbeteren, maar dat werd niet uitgevoerd omdat het te duur was. "Het bedrijf was na het eerste ongeval al gewaarschuwd."

'Schuld van de slachtoffers'

Het OM neemt het bedrijf ook kwalijk dat het lijkt te zeggen dat de ongelukken de schuld van de slachtoffers zijn. "Feitelijk wordt het ongeval afgeschoven op het slachtoffer, maar het is plicht van werkgever om werknemers te vrijwaarden van risico's", zei de officier van justitie.
Een bedrijf hoort rekening te houden met menselijke fouten en moet er alles aan doen om te voorkomen dat er ongelukken kunnen gebeuren. Die maatregelen, dat een machine meteen stilstaat wanneer iemand de gevarenzone betreedt, om wat voor reden dan ook, waren wel opgenomen in de plannen, maar niet uitgevoerd.
De advocaat van het bedrijf zegt dat de ongevallen niet waren gebeurd als de omgekomen werknemers zich hadden gehouden aan de veiligheidsregels die er waren. Daarnaast kunnen deze voorvallen niet nog een keer voorkomen: de machines zijn inmiddels voorzien van hoge hekken en zijn er schakelaars die de machines meteen stilzetten zodra er iemand in de veiligheidszone komt. 
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.