nieuws

Appartementen in oud gemeentekantoor in Olst als oplossing voor leegstand

In Olst is vanmiddag het voormalige gemeentekantoor officieel heropend als appartementencomplex. De initiatiefnemer van de verbouwing van het gemeentekantoor, Salland Wonen, pakt daarmee een probleem aan dat steeds groter wordt in Overijssel: de leegstand van kantoren.
Burgemeester Brekelmans was de laatste burgemeester die de scepter zwaaide in Olst. Maar na 1 januari 2000, toen de gemeentelijke samensmelting met Wijhe een feit werd, waren burgemeester, wethouders en ambtenaren al snel vertrokken uit het Olster gemeentehuis. Wooncorporatie Salland Wonen zag er brood in. "En nu zijn er vijftien wooneenheden klaar", aldus directeur Ed Penninks.

Ombouw van kantoor naar woning niet makkelijk

Volgens Penninks is het gebouw daarmee weer teruggeven aan de bevolking. De ombouw van kantoor naar wooneenheden is volgens hem geslaagd. "Maar dat komt ook omdat dit pand smoel heeft", zegt hij. Maar heel erg makkelijk is het volgens hem niet, het bewoonbaar maken van kantoren. Bouwkundige eisen maken aanpassingen kostbaar. En dus was de financiële steun van de provincie Overijssel bij dit project zeer welkom.
Of bewoonbaar maken een oplossing is voor al die leegstaande kantoren in Overijssel? Penninks denkt er het zijne over: "Beperkt"", zegt hij. "Het voordeel van dit complex in Olst is natuurlijk dat het in het centrum van het dorp ligt. Voor een kantoorkolos aan de snelweg zie ik toch minder kansen."

Veel kanten op met gebouw

Volgens Diederik Oord van DTZ Zadelhoff, een van de grote spelers op de kantoormarkt, zijn er drie opties om leegstand aan te pakken: "Sloop, een ander invulling geven of toch een huurder proberen te vinden." Dat lukte DTZ Zadelhoff onlangs nog in Zwolle, waar de makelaar 9.600 vierkante meter leegstaande kantoorruimte verhuurde aan de politie. Wel vind Oord dat gemeenten een grotere rol kunnen spelen in het gevecht tegen de leegstand van kantoren, door er voor te zorgen dat je 'planologisch veel kanten op kunt met een gebouw'.
Het nieuwe complex in Olst omvat 15 appartementen, waarvan er vijf bedoeld zijn voor jongeren tot 23 jaar. Inmiddels zijn twee van de 15 appartementen bewoond. Het voormalige gemeentekantoor in Olst is niet het enige gemeentehuis dat Salland Wonen heeft gekocht. Salland Wonen is ook eigenaar van het oude gemeentehuis van Heino, dat binnenkort verbouwd wordt tot appartementencomplex.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.