Nieuws

Politicoloog over stikstofdiscussie: 'Mis politici die een helder idee hebben waar ze voor staan'

De Tweede Kamer
De Tweede Kamer © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz
"Ik mis politici die niet alleen af en toe wat op Twitter roepen, maar ook een helder idee hebben waar ze voor staan." De manier waarop de stikstofdiscussie nu wordt gevoerd is volgens politicoloog Henk van der Kolk van de Universiteit Twente deels toe te schrijven aan de rol van politici. "Wat ontbreekt zijn een paar heldere verhalen waar mensen zich bij aansluiten. De versplintering is toegenomen, waardoor het gevoel 'we moeten er samen uitkomen' afneemt. En die verhalen moeten van politici komen."
Blokkades, demonstraties, 'bezoekjes' aan politici, bedreigingen en intimidatie. Sinds de stikstofplannen van het kabinet bekend zijn geworden is het hommeles. Wat Van der Kolk opvalt aan de politici in de Tweede Kamer, is dat die zich terug lijken te trekken. "Het lijkt wel alsof ze ook overvallen zijn door dit beleid, ze verdedigen het ook nauwelijks en ze trekken zich heel erg terug. Terwijl al jaren bekend is dat dit eraan zit te komen. Ik verbaas me erover dat niemand bereid is om te staan voor de keuzes die gemaakt zijn door het kabinet." Van der Kolk erkent dat die houding deels ook toe te schrijven is aan intimidatie of angst daarvoor.
Ik verbaas me erover dat niemand bereid is om te staan voor de keuzes die gemaakt zijn door het kabinet
Politicoloog Van der Kolk over rol politici

Zwakke band

Maar wat hij ook ziet, is dat de band tussen politici en boeren de afgelopen jaren enorm zwak is geworden. "Dat zie je door het verlies van het CDA en VVD en de steun voor BBB. Die band is tweeledig: aan de ene kant is het zo dat boeren op die manier hun stem kunnen laten horen in Den Haag."
"En andersom - en daar hoor je bijna niemand over - betekent dat ook dat politici kunnen zeggen: moet je horen, dit is wat we eruit kunnen slepen, tot hier en niet verder. En dat zie ik helemaal niet. Ik zie bijna geen politici die in staat zijn het verhaal te vertellen: we hebben jullie belangen meegenomen, afgewogen, wij denken dat dit het voor het gezamenlijke belang goed is, dus accepteer het besluit ook."

Radicalen

Deze week zijn aannemers die het gedumpte puin en afval op de snelwegen zouden opruimen bedreigd en geïntimideerd. Politici hebben daar al langer mee te maken en nu wordt ook LTO-voorzitter Sjaak van der Tak belaagd, omdat hij toch met stikstofbemiddelaar Remkes in gesprek wil. Niet alleen boeren, maar ook rechts-radicale groepen en complotdenkers hebben zich aangesloten bij de boerenprotesten.
Wat dat betekent voor de dynamiek van de protesten is onvoorspelbaar, zegt Van der Kolk. "Het kan zijn dat een deel van de mensen zich gaat afkeren van de boeren. Het kan zelfs zijn dat je binnen de boerenbeweging een splitsing krijgt, en misschien is dat al, en dat een deel zegt dat ze niets met die extreme opvattingen te maken willen hebben."
Maar dat mensen met andere intenties aanhaken kun je de boeren niet kwalijk nemen, vervolgt de politicoloog. "Je zult altijd radicalen hebben die zich aansluiten, bij welk protest dan ook. Laten we niet doen alsof dat in dit geval aan de boeren ligt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.