Nieuws

Dwarsgracht pakt groots uit met 75e gondelvaart

Gondelvaart in Dwarsgracht met "De Maanschi;lders' van bouwgroep Lunatic
Gondelvaart in Dwarsgracht met "De Maanschi;lders' van bouwgroep Lunatic © RTV Oost
Dwarsgracht heeft maar 150 inwoners, toch zorgt het dorpje bij Giethoorn al sinds 1946 voor een gondelvaart die duizenden bezoekers trekt. Zaterdagavond was dan eindelijk de feestelijke 75e editie. Na twee gondelvaartloze jaren hebben de Dwarsgrachtigers flink uitgepakt met tien spectaculaire gondels. Dankzij het mooie weer wist ook het publiek het dorpje massaal te vinden.
In de avondzon maken de gondels zich klaar voor de eerste afvaart. En zoals altijd moet er op het laatste moment nog van alles gebeuren. De bouwers van de Polderclub zijn nog druk met spuitbussen verf in de weer: "Ja, zo gaat dat altijd bij ons. maar het komt ook altijd weer goed," lacht bouwer Henri Smit, "nu nog een klein biertje en dan kunnen we gaan."
Winnaar 'Het paard van Troje' van de Polderclub
Winnaar 'Het paard van Troje' van de Polderclub © RTV Oost

'Fantastisch'

Klokslag 20 uur varen de grote versierde gondels de Dwarsgracht in, langs minstens drieduizend bezoekers. "Dit is echt fantastisch", glundert een man met de telefoon in de aanslag, "Dit is de eerste keer voor mij en ik vind het echt prachtig. Ik heb ze allemaal op film staan."
'The Rocky Horror Show' van Burgers en Buitenlui
'The Rocky Horror Show' van Burgers en Buitenlui © RTV Oost
Na de afvaart met zonlicht volgt nog een traditionele rondgang in het donker met feestelijke verlichting. "Dit is eigenlijk nog mooier, nu moet ik ze nog een keer filmen", lacht hij, "volgend jaar komen we zeker weer."

Klein dorp

"Je hebt drie gondelvaarten hier in de buurt, Giethoorn, Belt-Schutsloot, en deze, en wij gaan altijd naar alle drie", zegt een echtpaar uit Sint Jansklooster, "maar deze is toch wel het meest speciaal. De sfeer is geweldig, en het is toch niet te geloven dat zo'n klein dorp dit allemaal voor elkaar kan krijgen?"
Tweede prijs voor de Maanschilders van bouwgroep Lunatic
Tweede prijs voor de Maanschilders van bouwgroep Lunatic © RTV Oost
Terwijl de laatste gondels voorbijglijden kijkt voorzitter Feitze Leemburg tevreden naar de menigte mensen langs de kant: "Hier geniet ik het meest van. Moet je kijken, drieduizend mensen, jong en oud, op een kleedje of in de boot, koelbox mee, biertje erbij, en iedereen die geniet. Je ziet dat er nog steeds een podium is voor zo'n evenement en dat is geweldig."

Grote winnaar

De bouwers van de Polderclub met hun creatie Het paard van Troje werden door de jury en door het publiek uitgeroepen tot winnaar van deze 75e editie. "Een mooi fors paard met een passende afwerking. Totale plaatje zat goed in elkaar en was op elkaar afgestemd. Publiek werd vermaakt door de vele figuranten". meldt de jury. Ook de figurantenprijs ging naar het Paard van Troje.
De sprookjesachtige creatie de Maanschilders van Lunatic werd tweede. De Rocky Horror Show van Burgers en Buitenlui werd beloond met de derde prijs.
75e Gondelvaart in Dwarsgracht is groot succes

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.