Nieuws

N18-drama Haaksbergen: moeder en dochter waren laatste tijd weg kwijt

Dode en gewonde gevonden op N18 bij Haaksbergen
Dode en gewonde gevonden op N18 bij Haaksbergen © News United / Dennis Bakker
Aanvankelijk was het één groot mysterie. Het enige wat bekend was, was dat er twee vrouwen in het holst van de nacht vanaf een viaduct op de rijbaan van de N18 waren gevallen. En hoewel er zo langzamerhand steeds meer bekend wordt rond het drama, zijn er nog tal van vraagtekens. Maar duidelijk is wel dat moeder en dochter met name de laatste tijd de weg steeds meer kwijt leken te raken.
De politie hulde zich na het incident aanvankelijk voornamelijk in stilzwijgen. Het enige dat bekend werd gemaakt, was dat bij het incident twee vrouwen waren betrokken. Zoals vanochtend gemeld blijkt het te gaan om een moeder en haar 36-jarige dochter.
Waar de 62-jarige moeder de val vanaf het viaduct niet overleefde, werd haar dochter zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Daar werd ze in de loop van de ochtend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar moeder.

Verhuisd naar Zeeland

Na de echtscheiding woonde de moeder - van wie bekend is dat ze al jaren psychische problemen heeft - nog jarenlang op zichzelf in Haaksbergen, waarna ze rond 2017 naar Vlissingen verhuisde. Daar ging ze wonen in een appartement op de tweede etage van een pand aan de Hogeweg.
Haar dochter woonde ook in Vlissingen, maar in een ander deel van de Zeeuwse stad. Nadat de relatie met haar vriend was gestrand, trok ze bij haar moeder in. Tussentijds woonde ze vervolgens nog een paar maanden in Haarlem, maar keerde vervolgens toch weer terug naar Vlissingen.
Met name de moeder leidde een teruggetrokken leven. "Je kreeg moeilijk contact met haar", zegt een buurvrouw. "Ik heb weleens gevraagd of er wat scheelde. Omdat ik de indruk had dat het niet goed met haar ging. Maar daar praatte ze liever niet over, zei ze. Ik moest echt de woorden uit haar trekken. Een bescheiden vrouw. Ze hield er wel wat vreemde filosofieën op na die ik niet snapte. Over entiteiten buiten deze planeet die negatieve energie hadden omgezet in positieve energie. Daar was zij dan weer ziek van geworden. Ik heb van dat positieve dus niet zoveel gemerkt."

Over spirituele boeg

Waar de moeder zich terughoudend opstelde, was dat bij haar dochter volgens de buurvrouw juist tegenovergesteld. Nadat ze ooit onder meer als sociotherapeut in de tbs-kliniek in Rekken had gewerkt, gooide ze het rond 2015 over een andere boeg. Ze begon in Vlissingen een eigen spirituele praktijk en schreef een boek over dit onderwerp.
Wie echter een poging doet het boek te lezen, raakt al na een paar alinea's hopeloos verstrikt in een wirwar van onnavolgbare filosofieën.
De dochter begon bovendien vanuit haar appartementje De Nieuwe Psychologie Academie. Ze noemt zich docent nieuwe psychologie en haar volgelingen kunnen gebruik maken van haar kennis en levenservaring. "Verschillende crises dwongen mij ertoe om volledig naar binnen te keren en de controle los te laten", zo schrijft ze over zichzelf. Maar de buren hebben nooit iemand bij haar over de vloer gezien.
"Ze propageerde echt haar ideeën", zegt de Zeeuwse buurvrouw. "De dochter had een eigen website en schreef blogs over onder meer nieuwe psychologie en nieuwe leiders. Zag zichzelf ook als een van die nieuwe leiders. Zag de 'oude garde' vooral als neptherapeuten. Begaf zich in sferen die ik eerlijk gezegd niet zo kon volgen. En eerlijk gezegd ook niet wílde volgen."

Huis uitgezet

Totdat de moeder gezelschap kreeg van haar dochter was het volgens de buurvrouw rustig wonen aan de Hogeweg. Maar vanaf de komst van de dochter werd het toch allemaal wat anders.
"Het laatste jaar betaalden ze ineens geen huur, gas, licht en water meer. Zeiden dat dat kwam omdat ze door corona geen huurtoeslag meer kregen en daarom niet konden betalen. Ik snapte er niets van."
Uiteindelijk spande de huisbaas een procedure tot huisuitzetting aan. "Maar nog voordat de deurwaarder met de politie op de stoep stond, hadden ze hun sleutels bij mij in de bus gegooid en waren ze vertrokken. Ik heb nooit meer wat van ze vernomen. Behalve dan dat ik na een maand of drie werd gebeld door de eigenaar van een camping in Zeeland, waar ze een tijdje hadden gelogeerd en waren vertrokken zonder te betalen."

'Beroepswappie'

Los van haar spirituele kijk op het leven, plaatste de dochter ook meerdere berichten op internet, waarin ze op felle wijze ageerde tegen alles wat met corona te maken heeft. Ook beschrijft ze uitgebreid over allerlei complottheorieën.
De dochter kwam tussentijds nog wel in het nieuws toen ze april dit jaar werd veroordeeld voor antisemitische uitlatingen, waarbij ze de Holocaust in twijfel trok. Omdat ze niet kwam opdagen in de rechtbank, werd ze bij verstek veroordeeld tot een geldboete van 250 euro en een week voorwaardelijke celstraf. 'Beroepswappie' beledigt Joodse volk en gaat grens over, kopte de Provinciaal Zeeuwse Courant.
Het was het Meldpunt Internet Discriminatie dat destijds aangifte tegen haar had gedaan, maar toen ze door de politie werd gehoord zweeg de dochter in alle toonaarden en beriep zich op haar zwijgrecht. Wel verwijderde ze daarna alle berichten op haar website.
Na het Zeeuwse avontuur keerden de moeder en dochter terug naar Haaksbergen, waar ze tot aan het drama op een vakantiepark verbleven.

Terug naar Haaksbergen

Lange tijd bleef het in Vlissingen vervolgensstil rond moeder en dochter. Totdat duidelijk werd dat de twee vrouwen die zijn betrokken bij het N18-drama bij Haaksbergen haar vroegere buren zijn.
"Ik ben me vanzelfsprekend wezenloos geschrokken", zegt de vroegere buurvrouw. "Ik had wel door dat het niet goed met ze ging, maar zoiets verwacht je uiteraard niet."

Nunki22

Het rechercheteam Nunki22 (vernoemd naar een ster in het sterrenbeeld Boogschutter) werkt intussen volop aan de zaak in een poging een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat zich gisternacht op de N18 heeft afgespeeld.
De gewonde dochter is buiten levensgevaar en aanspreekbaar. Behalve haar identiteit heeft ze al kort gezegd wat er gebeurd zou zijn. Haar fysieke en mentale toestand maakt het nog niet mogelijk dat ze uitgebreid kan worden verhoord.

Verwondingen

In Haaksbergen doen intussen verhalen de ronde dat moeder en dochter gezamenlijk uit het leven wilden stappen. Waarbij de moeder, die een groot deel van haar leven psychische problemen kende, zich mee zou hebben laten slepen in het verhaal van haar dochter.
In dat verband is het opvallend dat bij zowel moeder als dochter verwondingen zijn aangetroffen die los staan van het letsel dat is veroorzaakt door de val van het viaduct. Onderzocht wordt onder meer of de vrouwen zichzelf die verwondingen hebben toegebracht of dat de een de ander heeft verwond en vervolgens zichzelf, mogelijk om zo de aandacht van zichzelf af te leiden.
Chantal Westerhoff, woordvoerster van het rechercheteam Nunki22, liet vanochtend tegenover RTV Oost al weten niet te willen reageren op het scenario van een poging tot gezamenlijke zelfdoding. "We onderzoeken deze zaak als een misdrijf en houden dus in dit stadium alle opties open."
Denk je aan zelfdoding? Praten helpt en kan anoniem via 113 zelfmoordpreventie, of bel gratis 0800-0113.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.