Nieuws

Burgemeester Almelo zag 'mensen met andere agenda' bij opstootjes: "Dit krijgt staartje"

Burgemeester Almelo zag 'mensen met andere agenda' bij opstootjes: "Dit krijg staartje"
Burgemeester Almelo zag 'mensen met andere agenda' bij opstootjes: "Dit krijg staartje" © Ginopress
Burgemeester Arjen Gerritsen denkt dat veel actievoerders die gisteren bij opstootjes in Almelo betrokken waren, 'een andere agenda hebben dan het behartigen van belangen van boeren'. Vier mensen zijn opgepakt en daar blijft het volgens de burgemeester niet bij. "Dit krijgt een staartje."
Aanleiding voor de demonstraties was een omgekeerde vlag die bij het stadhuis op een muur was geschilderd. De gemeente wilde deze weghalen, tot onvrede van de actievoerders.

Kentekens geregistreerd

De dag begon gisteren rustig in Almelo. Bij het stadhuis stonden twee trekkers geparkeerd, boeren deelden onder meer hutspot uit aan passanten. Rond twaalf uur gingen de trekkers weg en was de manifestatie formeel afgelopen, maar een deel bleef achter.
Halverwege de middag werd de sfeer grimmiger. "Mijn indruk is dat het vooral actievoerders waren die we vaker zagen bij andere thema's, zoals de coronaprotesten", zegt Gerritsen. "Volgens mij kwam ook een groot deel van buiten de stad."
"De politie heeft kentekens geregistreerd en gaat nog optreden tegen mensen, dus dat zal in het kader van het strafrecht nog een staartje krijgen", zegt de burgemeester. "Er waren forse ongeregeldheden, mensen pleegden geweld tegen de politie. Dat tolereer ik niet en dan treed ik op, samen met een uitstekend team politieagenten."
Burgemeester Almelo zag 'mensen met andere agenda' bij opstootjes: "Dit krijgt staartje"

Bedreigingen

Gerritsen krijgt sindsdien verwensingen en bedreigingen over zich heen op sociale media. "Het gebeurt vaker dat er harde reacties komen uit bepaalde delen van de samenleving, ook gisteren weer. Ik ben het wel gewend."
De muurschildering is inmiddels overgespoten door twee graffitikunstenaars. De blauw-wit-rode vlag met de tekst 'Zonder boer geen voer' is wit geworden, met daarop in het geel de tekst 'Waterstad'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.