Nieuws

Een echte klassieker? Steeds minder monteurs weten hoe je die moet onderhouden

Een goede monteur vinden voor het onderhoud van een oldtimer wordt steeds lastiger.
Een goede monteur vinden voor het onderhoud van een oldtimer wordt steeds lastiger. © videostill
Het klinkt geweldig, de motor van een vooroorlogse oldtimer. Er mee rijden is een belevenis op zich. Maar vind maar eens iemand die zo'n motor kan onderhouden en repareren. Dat wordt steeds lastiger, merken handelaren in oldtimers. Monteursopleidingen besteden steeds minder aandacht aan het ouderwetse handwerk. "Handenarbeid wordt steeds minder interessant voor jongeren."
Hans Sievering van S+S Tuning in Haaksbergen heeft nog genoeg personeel, maar elders ontstaan wel problemen. "Veel mensen zijn niet meer gemotiveerd om dit vak uit te oefenen, hebben wij het idee. Veel mensen willen toch graag op kantoor werken. Er zijn echt collega's van mij die geen personeel kunnen krijgen."

James Bond

André Schoenmakers staat bij een Aston Martin van het type dat ook te zien is in één van de James Bondfilms. In zijn garage in Hengelo verkoopt Schoenmakers dit soort oldtimers in het duurdere segment. Hij denkt dat het personeelstekort ook veroorzaakt wordt omdat jongeren tijdens hun opleiding niet meer leren hoe ze zo'n oldtimer moeten onderhouden. "De meeste auto's van nu zet je aan een computer. Die kun je uitlezen. Dat kan je niet met oude auto's doen", glimlacht hij.
Het komt er op neer dat garagebedrijven gespecialiseerd in oldtimers zelf hun mensen moeten opleiden. Sievering herkent wat zijn collega uit Hengelo zeg. "Handenarbeid wordt steeds minder interessant voor jongeren."

Wachttijden

Verzamelaar Norman Smit uit Hengevelde, die zeven oldtimers heeft, kent de gevolgen van die afnemende interesse. "Sommige bedrijven hebben wachttijden van enkele jaren." Maar oldtimers met elektrische motoren, is zeker niet de oplossing. "Nee, ik ben echt een die hard verbrandingsmotorliefhebber", zegt Sievering.
"Je moet het ook rijden met de techniek van die tijd", zegt verzamelaar Smit "Op het moment dat je daar elektrische motoren in gaat bouwen, dat hoort niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.