Nieuws

Inhuur extern personeel trekt wissel op provincie Overijssel: 35 miljoen euro uitgegeven

Het provinciehuis in Zwolle
Het provinciehuis in Zwolle © ANP
Bij de provincie Overijssel worden veel mensen ingehuurd, in plaats van dat ze in dienst zijn. De provincie was het afgelopen jaar meer dan een derde van de totale loonsom kwijt aan extern personeel, goed voor in totaal 35 miljoen euro. En dat heeft negatieve gevolgen voor de organisatie, zegt de provincie. Onder meer voor de schade-afhandeling van kanaal Almelo-De Haandrik worden veel externe deskundigen ingevlogen, met vaak extra kosten tot gevolg.
In 2021 waren provincies in Nederland gemiddeld 17,1 procent van hun loonsom kwijt aan extern personeel. Overijssel steekt met een percentage van ruim 33,5 procent daar ver bovenuit. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2021.
Vooral voor projecten zet de provincie Overijssel vaak externen in. Zo worden bij de schade-afhandeling van kanaal Almelo-De Haandrik, waar honderden huizen zijn verzakt, veel deskundigen van buitenaf ingezet. Momenteel werken er nog acht medewerkers op inhuurbasis aan de schade-afhandeling.

Gevolgen voor organisatie

Het aandeel externe medewerkers in Zwolle is zo groot, dat het volgens een woordvoerder negatieve gevolgen heeft voor de organisatie. "Denk daarbij aan (inwerk)begeleiding, onderlinge binding, het hebben van voldoende deskundigheid en expertise en het hebben van een goed netwerk in de omgeving", zegt woordvoerder Jelmer Geerds. Ook is het regelmatig inhuren van deskundig extern personeel in veel gevallen duurder dan het in dienst nemen van medewerkers.
Dat ze op het provinciehuis in Zwolle zoveel geld spenderen aan externen, komt volgens Geerds door afspraken die tien jaar geleden gemaakt zijn. "Er is toen besloten om omvangrijke incidentele uitgaven met tijdelijke bezetting, dus inhuur, te bemensen. Die incidentele uitgaven en daaraan verbonden projecten lopen nog steeds door."
Het is een proces van de lange adem
Woordvoerder provincie Overijssel

Aandeel neemt iets af

Vorig jaar is al afgesproken dat de provincie minder personeel wil gaan inhuren. Het aandeel externen neemt de afgelopen tijd iets af, al is het volgens Geerds nog beperkt. "Het is een proces van de lange adem. Dat komt onder andere door het feit dat we met diverse dossiers zijn geconfronteerd die extra en specialistische inzet nodig hebben." Een voorbeeld van zo'n dossier is dus de schade-afhandeling rondom kanaal Almelo-De Haandrik.
Ook is de provincie in sommige dossiers een soort 'geldschieter': bij grote infraprojecten, zoals de aanpak van de N307 tussen Kampen en Dronten, nam Overijssel het voortouw, terwijl er ook andere provincies en gemeenten bij betrokken waren. "We ontvangen dan achteraf van medeoverheden een deel van de inhuur van extern personeel terug, in de vorm van een financiële bijdrage aan het project", aldus Geerds.
Hij benadrukt ook dat een flexibele schil noodzakelijk blijft. "Die is van belang om mee te kunnen bewegen met de opgaven die de provincie wil realiseren. Maar we willen wel vaker de keuze maken om mensen in vaste dienst te nemen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.