Nieuws

Dochter N18-drama Haaksbergen op vrije voeten, maar blijft wel verdachte

De dochter mag het onderzoek in vrijheid afwachten
De dochter mag het onderzoek in vrijheid afwachten © News United / Dennis Bakker
De 36-jarige dochter, die in de nacht van zondag op maandag betrokken was bij het drama op de N18 bij Haaksbergen waarbij haar 62-jarige moeder om het leven kwam, is vanmiddag op vrije voeten gesteld. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Zo lang het onderzoek loopt, blijft ze wel verdachte.
De vrouw was aangehouden omdat ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar moeder. Het onderzoek is nog in volle gang. In afwachting daarvan is er volgens justitie echter geen verdere aanleiding om haar vast te houden.
Zodra het onderzoek is afgerond, neemt het OM een beslissing over eventuele strafvervolging. Wanneer dit onderzoek klaar is, is niet bekend.
Justitie wil in dit stadium slechts kwijt dat de dochter nog steeds wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar moeder.
Nadat de politie die nacht werd gealarmeerd dat er twee personen op de N18 lagen - de 'nieuwe Twenteroute' - werd aanvankelijk uitgegaan van een verkeersongeval. Omdat beide vrouwen echter verwondingen hadden die onmogelijk door de val konden zijn veroorzaakt, werd het rechercheteam Nunki22 geformeerd dat een onderzoek instelde.
De dochter raakte zwaargewond, maar is aanspreekbaar en heeft intussen een verklaring afgelegd.
Op basis van de eerste onderzoeksresultaten heeft het Openbaar Ministerie vandaag besloten dat er geen aanleiding is de dochter nog langer in voorarrest te houden.

Terug naar Twente

De moeder en dochter komen oorspronkelijk uit Haaksbergen, maar nadat ze enkele jaren in het Zeeuwse Vlissingen hebben gewoond, hadden ze de laatste tijd geen vaste woon- of verblijfplaats. Tot aan het 'viaductdrama' woonden ze op een vakantiepark in Haaksbergen.
Bekend is dat de moeder een groot deel van haar leven psychische problemen had. De 36-jarige dochter gooide - nadat ze onder meer als sociotherapeut in de tbs-kliniek in Rekken had gewerkt - het rond 2015 over een spirituele boeg en opende haar eigen praktijk. De laatste tijd was ze volop op internet actief als anticorona-activist. Dit voorjaar nog werd ze door de rechter veroordeeld voor antisemitische teksten.

'Onderzocht als misdrijf'

In Haaksbergen zelf doen verhalen de ronde dat moeder en dochter gezamenlijk uit het leven wilden stappen. Daarbij zou de moeder zich mee hebben laten sleuren in het verhaal van haar dochter.
De politie wil niet ingaan op dit scenario van gezamenlijke zelfdoding en zegt alle opties open te willen houden. "We onderzoeken dit als een misdrijf", aldus woordvoerster Chantal Westerhoff.

Steekwonden

Daarbij wordt onder meer onderzocht hoe het letsel is ontstaan, dat niet door de val vanaf het viaduct veroorzaakt kan zijn. Volgens bronnen in Haaksbergen gaat het bij beide vrouwen om verwondingen veroorzaakt door een mes.
De dochter is met een steekwond in haar hals opgenomen in het MST in Enschede.
De politie wil niet reageren op de aard van de verwondingen.
Aanvankelijk werd nog onderzocht of er sprake was van een derde verdachte, maar volgens justitie is er geen aanleiding om te veronderstellen dat er een derde persoon in het spel is.
Omdat het incident plaatshad op een afgelegen plek, heeft de politie een oproep gedaan aan eventuele getuigen zich te melden.
Denk je aan zelfdoding? Praten helpt en kan anoniem via 113 zelfmoordpreventie, of bel gratis 0800-0113.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.