Nieuw Zorgtrainingscentrum regio Zwolle voor verzorgenden en studenten

In de regio Zwolle komt een nieuw Zorgtrainingscentrum waar studenten en mensen die al in de zorg werken worden opgeleid tot het nieuwe werken in de zorg. Omdat er in de zorg veel verandert op het gebied van techniek en cliënten steeds meer zelf moeten doen, is aanpassing van het beroepsonderwijs nodig. Anders sluiten de praktijk en het genoten beroepsonderwijs niet goed op elkaar aan.

In het Zorgtrainingscentrum werken verschillende partijen uit het het hbo- en mbo-onderwijs, de zorginstellingen en het bedrijfsleven samen. Hoewel er nog geen echte concrete plannen zijn over de uitvoering van het trainingscentrum is de subsidie van 1,5 miljoen euro voor de komende vier jaar rond. De provincie, het bedrijfsleven, de onderwijs- en zorginstellingen dragen daar aan bij.

Onderwijs in de praktijk

Berekend is dat zo'n 3.600 studenten en zo'n 1.700 mantelzorgers in het Zorgtrainingscentrum onderwijs gaan volgen. Dat zal deels in het klaslokaal zijn, maar met name richt men zich op onderwijs in de praktijk. Zo leren deelnemers in een zorg-ethisch lab meer over de leefwereld en denkwijze van de cliënten die ze moeten (gaan) verzorgen, komt er een wijklab waar in de praktijk wordt lesgegeven en een apart zorgtechnologisch lab voor les over de snel veranderende techniek in de zorg.

Ook op de veranderingen in de zorg als gevolg van bezuinigingen wordt in het Zorgtrainingscentrum ingespeeld. De bedoeling is dat in het nieuwe schooljaar de trainingen kunnen worden gegeven, maar er is nog geen duidelijkheid waar fysiek de trainingen worden gegeven. De intentie is wel om dat in bestaande schoolgebouwen en opleidingscentra te doen.

Meer over dit onderwerp:
zorg landstede opleiding Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren