Nieuws

LTO brengt 'boodschap' namens boeren over aan kabinet

Er zijn 'harde afspraken' gemaakt tijdens het vooroverleg
Er zijn 'harde afspraken' gemaakt tijdens het vooroverleg © ANP / Robin van Lonkhuijsen
Boerenbelangenorganisatie LTO gaat morgen namens de sector een "gezamenlijke boodschap" overbrengen aan het kabinet. Dat is de uitkomst gisteravond van vooroverleg tussen acht landbouworganisaties en actiegroepen over de 'stikstofbemiddeling' door Johan Remkes.
Aan het overleg deden ook de actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) mee, die steeds hebben gezegd weinig te voelen voor de door het kabinet ingezette bemiddeling. Die scepsis wordt breder gedeeld, werd opnieuw duidelijk tijdens het vooroverleg in Nijkerk.
"Onze boeren hebben geen vertrouwen in het door de regering geregisseerde overleg", staat in een gezamenlijke verklaring. Toch gaat LTO er vrijdag dus naartoe. Inhoudelijk zitten de acht organisaties naar eigen zeggen op één lijn. "Dat betekent dat we samen optrekken."

'Verdere stappen afgestemd'

LTO zal namens de organisaties vrijdag hun standpunt overdragen en de uitkomsten terugkoppelen naar de overige partijen. Vervolgens worden "verdere stappen afgestemd".
Remkes heeft ongeveer twintig boerenorganisaties uitgenodigd voor het gesprek over de stikstofcrisis. Daarbij zullen ook premier Rutte en de ministers Van der Wal en Staghouwer aanwezig zijn.
Van elf organisaties, waaronder de brede branchevereniging LTO, was al bekend dat ze zouden gaan. Andere, meer activistische organisaties hadden nog geen uitsluitsel gegeven.

FDF: 'Harde afspraken gemaakt'

Voorman Mark van den Oever van FDF, eerder kritisch over de toezegging van LTO om vrijdag aan te schuiven, zegt nu dat hij vertrouwen heeft in de afvaardiging van LTO. Volgens hem zijn de afgelopen avond in Nijkerk "harde afspraken gemaakt", al wil hij niet zeggen wat die inhouden.
Na de terugkoppeling van LTO wil Van den Oever kijken wat er vervolgens gaat gebeuren. Nieuwe boerenprotesten de komende tijd sluit hij niet uit. "Alle opties liggen op tafel", zegt hij. "Boeren zitten op het puntje van hun stoel."
In Nijkerk zaten acht organisaties aan tafel: Agractie Nederland, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, LTO Nederland, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Nederlandse Melkveehouderij Vakbond, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en de Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.