nieuws

'6000 doden op bosbegraafplaats bij Bathmen, dat is erg luguber'

Als het aan de stichting IJssellandschap ligt komt er een bosbegraafplaats met maximaal 6000 plekken bij Bathmen. Maar omwonenden zijn fel tegen: "Duizenden doden hier in het bos, dat is heel erg luguber."
Het Hemeltje heet het bosperceel langs de doorgaande weg Holten-Deventer waar de bosbegraafplaats gepland is. Het omvat ongeveer 15 hectare en is daarmee zo groot dat de graven volgens stichting IJssellandschap nauwelijks terug te vinden zijn in het bos. Projectleider Rob te Wierik: "Wij vinden het passen bij ons motto 'toegewijd landschap'. Onze bedoeling is de doden terug te geven aan de natuur. En we hebben als IJssellandschap een eeuwenoud verleden in de zorg in de stad Deventer. Dit sluit daar mooi bij aan."

Bewoners bang voor overlast

Maar Marleen le Mat woont aan de Hemeltjesweg en is fel tegenstander. "Wij zijn helemaal niet blij. Wij hebben er een grote aversie tegen om straks op een begraafplaats te wonen. Doe dit ergens op een stuk landbouwgrond en zet er later bomen en struiken op. De hele buurt is tegen. We vinden het heel luguber. En we zijn ook bang voor overlast van parkerende auto's bij begrafenissen."
Rob te Wierik van IJssellandschap wil de overlast zo veel mogelijk beperken. "Er komt een beperkte parkeerplaats en een aantal van twee of drie begrafenissen per week. En we zullen de overlast wel moeten beperken, want anders krijgen we ook geen toestemming van de gemeente Deventer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.