Nieuws

Beckumer 'verwisselmoord' exact 25 jaar geleden: concrete aanwijzingen maar nooit opgelost

Alouis Meijerink werd het slachtoffer van een vergismoord in een tijd dat het woord eigenlijk nog niet eens bestond
Alouis Meijerink werd het slachtoffer van een vergismoord in een tijd dat het woord eigenlijk nog niet eens bestond © RTV Oost
Een 'vergismoord', een kwart eeuw geleden. In een tijd dat het woord eigenlijk nog niet eens bestond. En dat terwijl de politie hele concrete aanwijzingen had in welke kringen de daders van de 'Beckumer verwisselmoord' gezocht moesten worden. "Wat deze zaak zo bijzonder maakt, is dat deze slachtoffers totaal onschuldig waren." RTV Oost blikt de komende weken in meerdere verhalen en met diverse hoofdrolspelers terug op het drama, dat de politie ooit nog hoopt op te lossen. "Er moeten mensen rondlopen die meer weten."
Deze maand is het exact 25 jaar geleden dat Beckum werd opgeschrikt door dit spraakmakende misdrijf, waarbij in de nasleep ook nog een vrouwelijk lid van een arrestatieteam werd doodgeschoten.
In deze eerste aflevering een reconstructie van het misdrijf.

Vergismoord

De afgelopen jaren kreeg de Nederlandse politie er vaker mee te maken: vergismoorden. Criminelen die opdracht krijgen iemand een lesje te leren - of erger - maar in al hun amateurisme de verkeerde persoon op de korrel nemen. Maar Beckum maakte eind vorige eeuw al op hardhandige wijze kennis met dit bizarre fenomeen.
De volstrekt onschuldige timmerman Alouis Meijerink (47) en zijn echtgenote Trudie worden op grove wijze toegetakeld. Alouis overlijdt enkele weken later. De politie formeert het Borgelinkteam, vernoemd naar de straat waar het gemolesteerde echtpaar woont. Alles wordt uit de kast gehaald, maar het lukt nooit het bewijs tegen de vermoedelijke daders rond te krijgen.

Totale verbijstering

Het is eind jaren negentig als het rustieke dorpje Beckum - onder de rook van Hengelo - landelijk in het nieuws komt. Beckum is op dat moment eigenlijk voornamelijk bekend als kerkdorpje met enkele grote zalencentra, die het decor vormen voor menig groots opgezette bruiloft op Twentse leest. Lees: lange tafels, polonaises, het bruidspaar dat op een stoel wordt gehesen en het feestgewoel dat wordt afgesloten met een broodje - geheel volgens de ongeschreven regels van deze aloude traditie.
Het is echter in de nacht van 23 op 24 augustus 1997 als de dan 16-jarige zoon des huizes rond middernacht thuiskomt na een avondje stappen. Staand voor het huis hoort hij via het openstaande raam van de slaapkamer binnen zijn moeder gillen.

Bloedbad

Als hij naar binnen loopt, vindt hij zijn vader, zwaargewond liggend op de vloer van de garage, badend in het bloed. De zoon rent de trap op en treft zijn moeder aan op bed. Het is een bloedbad en moeder Trudie is dan al niet meer aanspreekbaar. In totale paniek rent de zoon de straat op, waar op dat moment toevallig twee vrienden op hun fiets passeren. Buurtbewoners alarmerend de politie.
Het was de zoon des huizes die zijn zwaar toegetakelde ouders thuis aantrof
Het was de zoon des huizes die zijn zwaar toegetakelde ouders thuis aantrof © RTV Oost
De shock maakt plaats voor rouw als Alouis een maand later aan zijn verwondingen bezwijkt. Echtgenote Trudie belandt na de mishandeling in een rolstoel en moet lange tijd revalideren.

Raadsel

Het rechercheteam staat voor een raadsel. Meijerink staat immers bekend als timmerman en liefhebbende vader. Iemand die leeft voor zijn gezin - twee zonen van dan 12 en 16 jaar en een vijfjarig dochtertje - en de lokale voetbaltrots TVO, waarvan hij jeugdleider is en waarin ook zijn oudste zoon speelt. Echtgenote Trudie werkt in de verpleging.
Niemand in het dorp kan zich er ook maar iets bij voorstellen dat Alouis vijanden zou hebben. Of dat hij zich überhaupt inliet met zaakjes die het daglicht niet kunnen verdragen.
Waarom worden hij en zijn echtgenote dan het slachtoffer van een mishandeling, die alle kenmerken heeft van een afrekening in het criminele milieu?

Vergissing

Maar een paar weken later komt er bij het Borgelinkteam belangrijke informatie binnen, waaruit blijkt dat de daders zich mogelijk hebben vergist. Simpelweg doordat ze het verkeerde huis zijn binnengedrongen.
De daders van de mishandeling hebben zich waarschijnlijk in het huis vergist
De daders van de mishandeling hebben zich waarschijnlijk in het huis vergist © RTV Oost
Wat blijkt? Iets verderop in de straat, aan de overkant, woont de 22-jarige Andreas K., iemand die als bedrijfsleider van een Enschedese seksclub een aantal Braziliaanse prostituees zou hebben opgelicht. Hoe schimmig die branche ook is, het oplichten van de 'dames van plezier' is een absolute doodzonde. Bovendien zou de man grote schulden in dit wereldje hebben.

Ontvoerd

Twee weken voor de mishandeling van Alouis en Trudie is deze Andreas al eens door een aantal mannen ontvoerd naar een afgelegen plek en afgetuigd. Daarbij wordt Andreas te verstaan gegeven dat deze mishandeling slechts een waarschuwing is en dat zijn belagers terug zullen komen.
Het rechercheteam is ervan overtuigd dat deze Andreas het eigenlijke doelwit is en dat de daders de verkeerde woning zijn binnengedrongen, waarna ze het echtpaar Meijerink hebben gemolesteerd.
De Borgelinkstraat kun je namelijk aan twee kanten inrijden en waarschijnlijk zit daar de crux: de politie vermoedt dat de daders zich niet hebben gebaseerd op het huisnummer, maar de huizen hebben geteld en zo per ongeluk bij de woning van de familie Meijerink zijn uitgekomen. Ze zijn wrang genoeg simpelweg de 'verkeerde kant' van de straat in gereden. Met voor het gezin tragische gevolgen.

Agent doodgeschoten

In oktober lijkt het Borgelinkteam een eerste succes te boeken. Het rechercheteam heeft namelijk een verdachte in het vizier: de dan 42-jarige Bennie S. uit Moordrecht. De arrestatie loopt echter uit op een drama. Als het zwaarbewapende arrestatieteam de woning van S. binnendringt, opent hij meteen het vuur. De 28-jarige Rotterdamse hoofdagente Allegonda Gremmer - het eerste en tot op de dag van vandaag enige vrouwelijke lid van een arrestatieteam - wordt dodelijk getroffen.
Bennie S. is uitsmijter bij een seksclub, maar net als zijn twee neven - die eveneens verdachte zijn in deze zaak - blijkt hij een alibi te hebben voor de nacht dat het echtpaar Meijerink werd mishandeld.
Bennie S., eerder al tot tien jaar veroordeeld voor de doodslag op een geldloper, krijgt deze keer levenslang, onder meer voor het doodschieten van Allegonda Gremmer.

Alles uit de kast

De politie haalt alles uit de kast in een uiterste poging de daders op te sporen. Kosten noch moeite worden gespaard. Een vijver bij een nabijgelegen camping wordt helemaal leeggepompt, op zoek naar het wapen waarmee de twee slachtoffers zijn toegetakeld. De garage van de Meijerinks wordt één op één nagebouwd, in de hoop dat het nieuwe aanwijzingen oplevert.
Maar als er op een gegeven moment geen verdere aanknopingspunten meer zijn, komt het onderzoek op een laag pitje te staan.

Cold casezaak

Tot er bij het rechercheteam in de herfst van 2012 een tip binnen komt. Daarbij worden meerdere personen met naam en toenaam genoemd. Zij zijn actief in de Enschedese sekswereld en zouden betrokken zijn bij de fatale mishandeling in Beckum.
Er wordt een nieuw rechercheteam geformeerd - het Bizetteam - dat zich op het cold-caseonderzoek stort.
De forensische sporen die destijds in de woning zijn aangetroffen, worden met de nieuwste technieken opnieuw onderzocht. In een poging de waarheid te ontrafelen. Hoewel dit geen nieuwe aanknopingspunten oplevert, worden er op basis van andere informatie toch twee aanhoudingen verricht.
Het gaat om een man uit Haarlem die ten tijde van de 'zaak-Beckum' in de Enschedese seksbranche werkzaam was en in het criminele milieu bekend staat als 'Tattoo Piet'. De tweede verdachte was een van de kopstukken van de later verboden verklaarde motorclub Satudarah.
Maar het lukt het Bizetteam niet om de zaak rond te krijgen en het moet de verdachten tandenknarsend weer laten gaan.

Beckum 25 jaar later

In Beckum zelf komt het drama vandaag de dag nog maar zelden ter sprake, zegt Jan Ottink. Hij richtte veertig jaar geleden de dorpskroniek Beckum Beter Bekeken op en is belangrijkste scribent van het dorpsblad. Hij weet nog hoe de mishandeling indertijd grote indruk op hem maakte. Ook omdat hij hemelsbreed slechts zo'n 50 meter van de plaats delict woonde.
Jan Ottink, oprichter van het dorpsblad Beckum Beter Bekeken
Jan Ottink, oprichter van het dorpsblad Beckum Beter Bekeken © Eigen foto
"We zouden die zondagochtend met TVO voetballen in Rietmolen, maar Alouis' zwager belde af. Hij kon niet mee omdat er een ernstig misdrijf was gepleegd bij de familie Meijerink, vertelde hij. Later hoorden we wat zich allemaal heeft gespeeld. Uiteraard was het die dagen het gesprek van de dag, maar tegenwoordig is het allemaal toch grotendeels weggeëbd. Ook omdat Trudie hier al een tijdje niet meer woont."

Kanarie Simon VIII

Ook het beoogde doelwit Andreas K. en zijn moeder zijn al lang geleden uit Beckum vertrokken. De moeder en zoon woonden er destijds tijdelijk. "Ik weet nog dat mijn kanarie Simon VIII - ik geef mijn vogels altijd ludieke namen - een week voor de mishandeling was ontsnapt", vertelt Ottink. "Het diertje was komen aanvliegen bij die moeder. Zij had de kanarie gevangen en ik kreeg een telefoontje dat ik het diertje daar weer kon ophalen. Een week later gebeurde die mishandeling."
Moeder en zoon hebben nog wel een tijdje in Beckum gewoond, maar pakten niet lang daarna alsnog hun biezen. "Naar ik begreep voelden ze zich hier niet echt lekker meer in Beckum."

Nog altijd hoop

De concrete aanwijzingen in welke hoek de daders moesten worden gezocht ten spijt, het is de politie nooit gelukt het misdrijf op te lossen. Ondanks de beloning van 15.000 euro die justitie uitloofde voor de gouden tip. "Wat deze zaak zo bijzonder maakt, is dat deze mensen totaal onschuldig waren", aldus politiewoordvoerster Chantal Westerhoff.
Niettemin is er nog altijd de hoop de zaak ooit tot een goed einde te brengen. Want wellicht is er iemand die wroeging heeft, oppert Westerhoff.
"We denken dat er in het Enschedese criminele milieu - en dan met name in de sekswereld - mensen rondlopen die weten wat er destijds in Beckum is gebeurd en daar al die jaren om wat voor reden dan ook over hebben gezwegen. Wellicht is er in hun situatie iets veranderd, waardoor ze er nu wél over willen vertellen. Je kunt je toch niet voorstellen dat mensen een dergelijk geheim mee willen nemen in hun graf? We hopen dan ook nog altijd dat die mensen alsnog contact met ons opnemen. Zodat we eindelijk een punt achter deze afschuwelijke zaak kunnen zetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.