Nieuws

Mooiste modderpoel voor varkens ligt dit jaar in Heino

Varkensboer John Reimert met zijn prijs voor de mooiste modderpoel van Nederland
Varkensboer John Reimert met zijn prijs voor de mooiste modderpoel van Nederland © RTV Oost
Voor het vierde jaar op rij ligt de mooiste modderpoel van Nederland in Overijssel. Dit jaar is de prijs voor de biologische varkensboer John Reimert uit Heino. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Wakker Dier, een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van het welzijn van dieren in de veehouderij in Nederland.
"Dat is harstikke leuk en een grote eer", vertelt John Reimert. "Bij een biologisch bedrijf kunnen alle varkens naar buiten toe. Met dit warme weer verbrandt de huid door de zon. Hier gaan de varkens de modderpoel in en komt er een laagje modder op de huid waardoor ze niet verbranden. Dus een modderpoel is gewoon een must."

Eigen waterbron

John Reimert heeft honderdvijftig varkens en volgens hem gaan alle varkens iedere dag wel even in de modderpoel liggen. "Ze hebben er echt plezier in. Het eerst wat ze doen als ze buiten komen is een duik nemen in de modderpoel. Daarna gaan sommigen weer naar binnen en sommigen gaan lekker onder de bomen in de schaduw liggen."
We hoeven ons geen zorgen te maken dat de plas droog komt te staan
Biologisch varkensboer John Reimert
Ondanks dat er op dit moment een watertekort is, zullen de varkens van John Reimert daar niet onder lijden. "We hebben hier onze eigen bron en af en toe pompen we de plas vol. Dat is maar af en toe, dus we hoeven ons geen zorgen te maken dat de plas droog komt te staan."

Hittestress

Stichting Wakker Dier, die de prijs ieder jaar uitreikt, vindt het belangrijk dat er aandacht is voor modderpoelen voor varkens. "Dit is de toekomst, zo moet je varkens houden: in een modderpoel", legt Anne Hilhorst van Wakker Dier uit. "Varkens worden depressief van binnen zitten en krijgen daar allerlei gezondheidsproblemen van. Met deze warme temperaturen krijgen ze ook hittestress. Varkens kunnen namelijk niet zweten. Ze hebben dit water nodig om met dit weer af te koelen."
Wakker Dier hoopt dat er meer varkensboeren zullen volgen. "Op dit moment heeft maar één procent van alle varkensboeren in Nederland een modderpoel", aldus Anne Hilhorst. "We hopen dat meer mensen biologisch vlees gaan kopen. Je betaalt iets meer voor dit plezier en geluk van de varkens."
Mooiste modderpoel van Nederland ligt in Heino

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.