Nieuws

Tachtig oude trekkers toeren rond Lemelerveld: "Het geluid, dat is het mooiste"

Olde Trekker Treffen in Lemelerveld met zo'n tachtig oldtimers
Olde Trekker Treffen in Lemelerveld met zo'n tachtig oldtimers © RTV oost Jolande Verheij
Het is al jaren een vast onderdeel van het suikerbietenfeest in Lemelerveld, het Olde Trekker Treffen. Alleen tractoren van vóór 1970 mogen eraan meedoen. De trotse eigenaren zijn dat grotendeels ook. Vanmorgen trok een lange stoet ronkende, dampende, puffende en stampende trekkers door het buitengebied van Lemelerveld en Dalfsen.
"Mijn vader kocht deze in 1964, splinternieuw", vertelt Wim Littelink terwijl hij de oranje lak streelt, "en hij ziet er nog bijna net zo goed uit als toen. Ik was toen een jaar of 16. Het was de eerste Volvo-tractor in het dorp en we waren er apetrots op." Samen met zijn vrouw Lies klimt Wim op de trekker voor het jaarlijkse feestje. "Ik trouwde met Wim en kreeg die trekker er gelijk bij', lacht Lies.
Wim en Lies Littelink zijn klaar voor vertrek
Wim en Lies Littelink zijn klaar voor vertrek © RTV oost Jolande Verheij

Aangeboren liefde

Rinus Hulsink is al jaren een van de drijvende krachten achter het jaarlijkse Olde Trekker Treffen in Lemelerveld: "Het is een gevoel, daar word je denk ik mee geboren. Je hebt wat met die oude trekkers, of niet. Mijn broers hebben er niks mee, en ik vind het geweldig. Vooral dat geluid he, dat is prachtig. Ik dacht eerst dat ik de enige was met deze afwijking, maar kijk, we zijn met een heleboel."
Ook voor Wim is het markante geluid dat onder de motorkap vandaan komt het mooist: 'Daarom draag ik ook nooit oordoppen, ik wil elk prutteltje kunnen horen".
Een optocht van bijna tachtig antieke trekkers
Een optocht van bijna tachtig antieke trekkers © RTV oost Jolande Verheij

Nostalgie

De meeste bestuurders van de oude trekkers hebben zelf ook een bouwjaar van vóór 1970: "De liefhebbers zijn toch vooral mensen die zelf als kind die oude trekkers nog hebben meegemaakt. Hun vader had er één, of een oom. Vaak zijn ze zelf iets heel anders gaan doen, en na hun pensioen duikt dat nostalgische gevoel weer op dat bij zo'n oude trekker hoort."
Het is een gevoel, daar word je mee geboren
Rinus Hulsink, organisatie Olde Trekker Treffen
Toch zijn er ook jeugdige liefhebbers bij. De 15-jarige Louise zit trots achter het stuur op een enorme trekker: "Als we gaan rijden moet ik achterop zitten, helaas", lacht ze. Deze is van mijn vader, ik mag er niet zelf op rijden. Maar ik wil wel snel mijn tractorrijbewijs halen en dan zelf een wat kleinere aanschaffen. Ik vind dit geweldig, het hoeft ook niet zo hard te gaan, lekker langzaam is ook mooi."
Louse (15) is ook groot fan van oldtimer-trekkers
Louse (15) is ook groot fan van oldtimer-trekkers © RTV oost Jolande Verheij

Gras maaien

Voorwaarde om mee te doen aan de tocht is dat de trekker veilig de weg op kan, dus moet hij zijn voorzien van de nodige verlichting, en hij moet verzekerd zijn. "De meeste trekkers zijn echt heel goed onderhouden', ziet Rinus. "Het leukste is als ze nog worden gebruikt. Ik heb van de week nog gras gemaaid met deze, gewoon omdat het zo leuk is om te doen."
Het publiek zwaait de trekkers massaal uit als ze het plein in Lemelerveld verlaten voor hun jaarlijkse tochtje. Voor de deelnemers is dat bijzaak, ze kijken vooral naar elkaars trekkers, ziet Rinus: 'We zijn allemaal trots op wat we hebben, en het is mooi om dat te kunnen laten zien, en laten horen natuurlijk. Hier ben je echt met liefhebbers onder elkaar, het is bijna één familie. Ja dat is echt enorm genieten."
Olde Trekker Treffen in Lemelerveld

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.