Nieuws

Meer bekeuringen op het water in Overijssel, ondanks landelijke daling

In Steenwijkerland vorig jaar 209 'waterboetes' opgelegd onder meer door politie te water
In Steenwijkerland vorig jaar 209 'waterboetes' opgelegd onder meer door politie te water © RTV Oost
Te snel varen, varen zonder vaarbewijs, te jong om te varen, mankementen aan het schip of de boot. Het zijn allemaal redenen voor een bekeuring op het water. Vorig jaar werden er overal minder zogenoemde waterboetes uitgeschreven, behalve in Overijssel. Daar werden in het vaarseizoen van 2021 juist meer recreanten en schippers op de bon geslingerd. Het gaat om een stijging van vier procent. De waterrijke gemeente Steenwijkerland met kernen als Giethoorn, Blokzijl en Belt-Schutsloot deed een flinke duit in het zakje.
Op de wateren in de gemeente Steenwijkerland werden vorig jaar 209 bekeuringen (204 boetes in 2020) uitgeschreven door de handhavers. Goed voor bijna 30.000 euro 'omzet' voor het justitiële incassobureau CJIB. Steenwijkerland is daarmee na Amsterdam de gemeente waar vorig jaar de meeste boetes werden uitgedeeld. In de hoofdstad gingen 467 mensen op het water op de bon.
Het blijkt allemaal uit de cijfers van het ANP/LocalFocus op basis van de cijfers over 2021 van het CJIB. Het landelijke beeld is dat er vorig jaar minder boetes zijn uitgedeeld voor overtredingen op het water. Handhavers schreven in 2021 bijna 3.800 boetes uit, zo'n 20 procent minder dan in 2020. Wel lag het aantal boetes nog altijd hoger dan in de jaren voor corona. In totaal werd met de 'waterboetes' 730.000 euro geïnd.

Coronacrisis

Volgens Jeroen van den Heuvel, hoofd van de afdeling Watersport van brancheorganisatie HISWA-RECRON, zijn tijdens de coronacrisis veel meer mensen het water opgegaan.
"Zowel het gebruik van bestaande vaartuigen als de aanschaf van nieuwe vaartuigen is ontzettend toegenomen", aldus Van den Heuvel. "Naar onze beleving kwam dit enerzijds doordat mensen tijdens corona besloten om in Nederland op vakantie te gaan en omdat je op een boot goed kan voldoen aan de coronamaatregelen."
Bekijk op deze waterkaart hoeveel waterboetes zijn uitgeschreven in jouw gemeente:

Over de cijfers

In de grafiek vind je per provincie en per gemeente het aantal uitgedeelde waterboetes. Dat zijn boetes die zijn uitgedeeld wegens overtredingen begaan op het water, die te maken hebben met het besturen van een boot en bijvoorbeeld waterrecreatie (zoals waterskiën). Ook vind je het opgetelde boetebedrag van deze verschillende overtredingen per locatie terug. De cijfers in dit onderwerp gaan over de volgende overtredingen:
  • Te snel gevaren (motorboot). Als schipper van een snelle motorboot of klein schip (korter dan twintig meter) mag je niet de toegestane snelheid van 20 kilometer per uur overschrijden.
  • Te snel gevaren (groot schip). Met een groot schip (langer dan twintig meter) de verplichting om de vaarsnelheid te beperken overschrijden.
  • Ontbreken van een dodemansknop. De bestuurder van een motorboot moet een dodemansknop dragen. Dit zorgt ervoor dat de boot afslaat wanneer de bestuurder onwel wordt of overboord slaat.
  • Te jonge bestuurder. Om een schip te mogen besturen moet je 16 jaar of ouder zijn. Voor een snelle motorboot is dit 18 jaar of ouder.
  • Geen reddingsvest aanwezig. Het is verplicht om genoeg reddingsvesten aan boord te hebben, binnen handbereik voor alle opvarenden.
  • Waterskiën waar het verboden is.
  • Geen vaarbewijs. In Nederland heb je een vaarbewijs nodig wanneer je met een motorboot, rubberboot, waterscooter of jetski vaart die sneller kan dan 20 km per uur. Ook voor schepen met een lengte van meer dan 15 meter moet je dit papiertje op zak hebben.
  • Alle overige overtredingen m.b.t. 'verkeer en water'
De controles van de veiligheid op het water worden uitgevoerd door de waterpolitie en door boa's (buitengewone opsporingsambtenaren) van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en de provincie. De uitgedeelde boetes worden verwerkt door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.