Betaald voetbal

Frans Thijssen: “Samen met AZ staat FC Twente het dichtst bij de top drie”

FC Twente-Brann Bergen 2-0, eerste wedstrijd tweede ronde EC II 1977. Frans Thijssen (l) probeert door te breken
FC Twente-Brann Bergen 2-0, eerste wedstrijd tweede ronde EC II 1977. Frans Thijssen (l) probeert door te breken © ANP
Begonnen als profvoetballer bij NEC, opgegroeid bij FC Twente met daarna een prachtige internationaal hoogtepunt bij Ipswich Town. Niet verwonderlijk dat Frans Thijssen de aftrap van het nieuwe seizoen tussen NEC en FC Twente met bovengemiddelde belangstelling volgt.
Zeventig is hij inmiddels. Na een wereldreis, die in 1973 begon in Oldenzaal, is hij weer terug in Malden, onder de rook van Nijmegen. De wereld van de voetballerij heeft hij vaarwel gezegd; tot zijn 39ste was hij prof, daarna trainer in onder meer Zweden, Qatar en Australië.

Dorpsjongen

In 1970 wordt Thijssen ontdekt door NEC bij de Maldense amateurclub Juliana. Drie jaar later betaalt FC Twente ongeveer 100.000 euro voor de transfer. “Oldenzaal, ja. Daar kwam ik terecht toen FC Twente mij kocht van NEC in 1973. Voor mij een grote stap. Ik was een bescheiden dorpsjongen uit Malden die ineens terecht kwam tussen stadsjongens als Eddy Achterberg, Kick van der Vall en Piet Schrijvers. Ook persoonlijk maakte ik een ontwikkeling door. Voor het eerst op mezelf, getrouwd.”

Onmisbaar

Waar de mond zwijgt, spreken de voeten aan de bal. Thijssen wordt een onmisbare schakel op het middenveld van FC Twente. De landstitel wordt op een haar na gemist (1974), een finaleplaats in de UEFA Cup (1975) en winst van de KNVB-beker (1977). “Het klikte. Niet alleen op het veld, ook daarbuiten. Ik heb niet voor niets zes jaar bij FC Twente gespeeld, de langste periode uit mijn loopbaan. Ik voelde me enorm op m’n gemak”. Het uitgekookte spel van Thijssen ontgaat ook bondscoach George Knobel niet. Als FC Twente-speler speelt hij zijn eerste van veertien interlands.
Vorig jaar was het veertig jaar geleden dat we de UEFA Cup wonnen. In Ipswich werd ik overal herkend op straat en deelde constant handtekeningen uit
Frans Thijssen

Happening

Het succesverhaal dat volgt als Thijssen, samen met Arnold Mühren, bij FC Twente wordt weggekocht door Ipswich Town mag als bekend worden verondersteld. Vier uitmuntende Engelse jaren, met de UEFA Cup van 1981 als belangrijkste prijs. Twee keer grijpt Ipswich net naast de Engelse landstitel. Thijssen: “Vorig jaar was het veertig jaar geleden dat we de UEFA Cup wonnen. Dat werd in Ipswich gevierd met een speciale memorial. Dan merk je toch het enorme verschil in voetbalbeleving tussen Engeland en Nederland. Ik werd overal herkend op straat en deelde constant handtekeningen uit. Het was een fantastische happening.”

Hart bij FC Twente

Als NEC en FC Twente zondagmiddag aftrappen ligt het hart van Thijssen toch vooral bij de Enschedese ploeg. “Ik ben in 2010 ook nog samen met Patrick Kluivert trainer geweest van Jong FC Twente. De band met Twente is er nog steeds. Ik ken Jan Streuer heel goed, we hebben dezelfde leeftijd. Ik heb veel met hem te maken gehad toen ik bij Vitesse was. Hij heeft zoveel kennis! Zijn ervaring en contacten in de voetballerij zijn van onschatbare waarde voor FC Twente. De combinatie met trainer Ron Jans is perfect. Ook iemand die alles meegemaakt heeft."

Top vijf

Thijssen: “Bij Twente staat nu een heel degelijke selectie. Uitstekende keeper en een goede balans tussen techniek en werklust. Met dit elftal eindigt FC Twente in de top vijf, geen twijfel. Samen met AZ staat FC Twente het dichtst bij Ajax, PSV en Feyenoord. NEC heeft het vorig seizoen uitstekend gedaan als gepromoveerde ploeg. Maar er zijn zoveel wisselingen in die ploeg, dat is niet bij te houden. Dat geldt eigenlijk voor heel veel ploegen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.