Nieuws

Overijssel ligt dwars bij duurzaam energieproject in Noordoostpolder

Nationaal Park Weerribben-Wieden
Nationaal Park Weerribben-Wieden © RTV Oost
De provincie Overijssel heeft het aan de stok gekregen met het ministerie van Economische Zaken over een energieproject in de Noordoostpolder, vlakbij Nationaal Park Weerribben- Wieden. Overijssel is als natuurbeschermer naar de Raad van State gestapt om een oordeel te krijgen. Het energieproject in Luttelgeest kan volgens de provincie gevolgen hebben voor het beschermde natuurgebied. Een opmerkelijk standpunt van Overijssel, want het gaat om de winning van aardwarmte. Daarbij komt in principe geen stikstof bij vrij.
De woordvoerster van de provincie Overijssel erkent ook wel dat dit energieproject de natuur Nationaal Park Weerribben - Wieden niet echt bedreigt. “We hebben er geen belang bij dat dit project wordt stilgelegd. Maar dit is een principezaak die goed moet worden geregeld.”
Bij het energieproject wordt warm water uit de ondergrond opgepompt en gebruikt bij de verwarming van omliggende paprikakwekerijen. Naast het warme water komt er ook wat gas mee als bijvangst. Dat wordt ook gebruikt door die bedrijven. De provincie wil dat juist dit gasgebruik goed wordt geregeld, want gasverbranding kan wel schadelijk zijn voor de Weerribben.

Illegaal in werking

Het ministerie van Economische Zaken verleende in 2018 vergunningen aan de exploitant Hoogweg Aardwarmte. Maar die vergunningen werden begin dit jaar na bezwaren van de provincie Overijssel vernietigd. “Het project draait intussen wel illegaal door”, constateerde de voorzitter van de Raad van State vandaag tijdens de behandeling.
Tot nu toe is daar niet tegen opgetreden. Het Staatstoezicht op de mijnen zou dat moeten doen, maar die zit voorlopig stil. Ook de provincie Flevoland staat achter dit duurzame energieproject en doet niets. Hoogweg heeft de Raad van State nu gevraagd om de vergunningen voorlopig in stand te laten zodat handhavers niets kunnen doen. Als die het project stilleggen, zou dat het voortbestaan van het project en het voortbestaan van de paprikakwekerijen in gevaar brengen. De Raad doet binnen twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.