Nieuws

CDA-Statenlid Blekkenhorst uit Den Ham aan de dood ontsnapt bij val in Beierse Alpen

CDA Statenlid in heeft alle geluk bij valpartij in Beierse Alpen
CDA Statenlid in heeft alle geluk bij valpartij in Beierse Alpen © Jerry Blekkenhorst
Jerry Blekkenhorst, eigenaar van horecagelegenheid De Zandstuve in Den Ham en statenlid voor het CDA, heeft deze week de dood in de ogen gekeken toen hij in het zuiden van Duitsland van een steile bergwand stortte. Blekkenhorst had alle geluk van de wereld, want zijn val werd na tien meter gebroken door een richel. Anders zou hij veel dieper zijn gevallen en het niet na kunnen vertellen. Maar hij kan het navertellen en hij schiet vandaag, twee dagen na de gebeurtenis, op momenten nog vol: "Ik heb een les nederigheid gehad."
Volgens de lokale politie mag Blekkenhorst van geluk spreken. Hij was dinsdagmorgen bezig aan een afdaling van de 1.800 meter hoge bergrug in de Beierse Voor-Alpen. Hij liep rond negen uur aan de noordkant van de Benediktenwand over een wandelpad toen hij viel. Jerry kwam er met lichte verwondingen van af en werd met een reddingshelikopter geëvacueerd. De hulpverleners omschreven hem als 'the miracle of the day'.

Gehuild

En wat voor wonder het eigenlijk was realiseerde Blekkenhorst zich al meteen na de val toen hij op dat kleine plateau op de bergrug op hulp wachtte. "Ik heb gehuild op die berg en ik heb op dat moment zoveel geleerd over mezelf." Met schaafwonden, blauwe plekken en een winkelhaak in zijn knie als letsel werd Jerry van de berg geplukt. Twee bergwachten, Jerry noemt ze zijn engelen, hoorden hem schreeuwen en startten de reddingsoperatie.
Wandeltocht door Alpen verandert in levensles
Wandeltocht door Alpen verandert in levensles © Jerry Blekkenhorst

Sterfdag vader

Het Statenlid brak toen een van de bergwachten tegen hem zei: "Nu begint je tweede leven". De dag dat zijn tweede leven begon, 2 augustus, is de sterfdag van zijn vader. "Ik wist niet dat de sterfdag van mijn vader zo’n speciale dag zou worden", blikt Jerry Blekkenhorst terug.
Het moest misschien wel allemaal zo zijn. Blekkenhorst is na een intensieve periode bezig met een voetreis van München naar Venetië. Eigenlijk zou hij pas maandag gaan lopen, maar hij was zaterdagnacht al vertrokken, waardoor hij drie dagen voor op schema lag. Tot dinsdagmorgen negen uur: "Dit is misschien wel het meest indrukwekkende en meest domme wat ik in mijn leven gedaan heb. Achteraf moest ik dit overleven om in te zien dat het universum volop tekens en signalen geeft."

'Lessons learned'

De 38-jarige politicus zegt dat hij de lessen die hij deze week heeft geleerd meeneemt tijdens het vervolg van zijn voetreis naar Venetië. En ook straks in zijn politieke werk en met het gastheerschap in zijn horecabedrijf. Hij noemt het zelf "lessons learned" en "een Goddelijke voorzienigheid". Blekkenhorst koppelt het bijvoorbeeld aan een voorval vlak voor zijn val. Toen appte zijn moeder: "Is alles wel ok?" Volgens Blekkenhorst was het een belangrijk voorteken, hij zal na deze ervaring niet meer dezelfde zijn.
Opgelucht na gevaarlijk avontuur: 'Lessons learned'
Opgelucht na gevaarlijk avontuur: 'Lessons learned' © Jerry Blekkenhorst

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.