Nieuws

Haaksbergenaar niet vervolgd voor ophangen antisemitisch spandoek

Haaksbergenaar niet vervolgd voor ophangen antisemitische spandoeken
Haaksbergenaar niet vervolgd voor ophangen antisemitische spandoeken © RTV Oost
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de Haaksbergenaar (59) niet vervolgen die een spandoek had opgehangen met daarop een karikaturale tekening van een Jood. De man had het doek opgehangen aan zijn balkon als protest tegen het coronabeleid. Hij zegt dat hij zich niet bewust was dat de tekening Nazipropaganda is.
Op het doek stonden daarnaast ook afbeeldingen van Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en toenmalig coronaminister Hugo de Jonge. Hoewel het tonen van de Nazi-afbeelding strafbaar is, heeft het OM de zaak toch geseponeerd.

Waarschuwing

"Gelet op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte is strafrechtelijk ingrijpen geen passende oplossing", zegt het OM in een persbericht. "Daarom heeft het OM ervoor gekozen om de verdachte te waarschuwen." Als de man binnen een jaar opnieuw de fout in gaat, wordt hij alsnog vervolgd.
De Haaksbergenaar zegt dat hij niet wist dat het een antisemitische tekening was. "De spandoeken hangen er, omdat ik helemaal klaar ben met het beleid, met het regime", zei hij toen de doeken in het nieuws kwamen. "Ik heb al een maand of vijf spandoeken hangen. Ik vind het verschrikkelijk wat de Joden in de oorlog is aangedaan. Dat mag nooit meer komen. Geen uitsluitingen."
De tekening is een verwijzing naar de Nazi-propagandafilm 'Der ewige Jude', zei het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De burgemeester zag aanvankelijk geen juridische grond om het doek weg te halen, maar kwam daar later van terug.
Nadat de politie de doeken had weggehaald, hing de man een nieuw doek op. Dat exemplaar mocht wel blijven hangen.
Het nieuwe doek mocht wél blijven hangen
Het nieuwe doek mocht wél blijven hangen © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.