Nieuws

Dicky Woodstock zet streep door traditioneel Zwientie Tikken uit angst voor Afrikaanse varkenspest

Dicky Woodstock zet streep door Zwientie Tikken
Dicky Woodstock zet streep door Zwientie Tikken © Arnold Roolvink
Het Zwientie Tikken op festival Dicky Woodstock in Steenwijkerwold gaat zaterdagmiddag niet door op de traditionele manier. De organisatie heeft besloten om geen echte varkens te gebruiken bij het evenement, vanwege de mogelijke verspreiding van de Afrikaanse varkenspest.
Bij het Zwientie Tikken liggen een paar varkens in een grote modderplas. Per ronde moeten vier geblinddoekte deelnemers proberen een varken te tikken. De activiteit is vaste prik op het festival Dicky Woodstock, al kon het evenement in 2020 en 2021 niet doorgaan vanwege coronamaatregelen.
En nu is er dus weer een spelbreker. "Vlakbij de grens is varkenspest geconstateerd en daarom wordt geadviseerd om het vervoer zoveel te beperken", zegt organisator Henk Kranendonk. "Ontiegelijk jammer, want alles was gereed. Maar veiligheid gaat boven alles."
Geen Zwientie Tikken vanwege Afrikaanse varkenspest

Uitbraak in Duitsland

Begin juli werd bekend dat er Afrikaanse varkenspest was uitgebroken in Emsbüren. Het Duitse dorp ligt op slechts een kilometer of twintig over de grens met Overijssel. Boeren houden hun hart vast voor een uitbraak in Nederland. Het zou de ruiming van miljoenen dieren kunnen betekenen.
Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virusziekte die vaak dodelijk verloopt. Er is geen vaccin. De ziekte wordt direct van dier op dier overgebracht. Voor de mens is de ziekte ongevaarlijk. Maar de mens speelt wel een belangrijke rol bij de overdracht. Dat kan al heel simpel, via besmette voorwerpen zoals kleding, schoenen en voedsel.

Geen verrassing

"Het zat er al een beetje aan te komen", weet Kranendonk. "We hielden de berichtgeving in de media over de Afrikaanse varkenspest de afgelopen tijd natuurlijk wel in de gaten. Uiteindelijk hebben we gisteravond besloten geen echte varkens hier naartoe te halen."
Er hadden zich 120 mensen opgegeven voor het Zwientie Tikken, van wie er 50 konden meedoen. Kranendonk zegt dat er wel een alternatief komt, maar daarover laat de organisator nog niet veel los. "Het Zwientie Tikken gaat wel door, alleen niet met echte varkens."
De modderpoel ligt er klaar voor
De modderpoel ligt er klaar voor © RTV Oost / Jolande Verheij

Omstreden

Het Zwientie Tikken met echte varkens op Dicky Woodstock is overigens al lange tijd omstreden. Dierenwelzijnorganisaties willen al jaren dat het verboden wordt. Ze maken zich zorgen om het dierenwelzijn en om de verspreiding van dierziekten. Jaren geleden diende al eens een rechtszaak. De rechter oordeelde destijds dat er geen sprake was van dierenmishandeling en dat de activiteit door mocht gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.