Nieuws

Waarom staat deze woonboot (op het droge) naast de gevangenis in Almelo?

Voor Erwin Abbink (l) en Hans van Es kan het project nu écht beginnen
Voor Erwin Abbink (l) en Hans van Es kan het project nu écht beginnen © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Een grote woonboot op het droge. Heel kort door de bocht gezegd is dat het. Maar over een paar maanden moet deze woonboot bij de gevangenis in Almelo zijn omgebouwd tot een horecatent en een florerend maatschappelijk project zijn: Heins Haven.
Iets later dan gepland komt het zwaar transport aan op het bedrijvenpark Bornsestraat. Een grote aluminium woonboot wordt met een kraan naar een stuk grond getild. De woonboot was ooit al prototype bedoeld om de woningnood op te lossen, maar dat plan van wijlen Hein Voskamp is nooit van de grond gekomen.
Waarom staat deze woonboot (op het droge) naast de gevangenis in Almelo?

Verbouwen

"Het wordt nu heel echt", zegt Hans van Es van de Voskamp Groep, een van de vijftien initiatiefnemers. Het bedrijf is blij dat er na jaren dan toch een nieuwe invulling voor de woonruimte is gevonden.
Het ziet er nu nog niet zo uit, maar deze voormalige boot moet een tweede leven krijgen als horecaboot. Niet op het water, maar op het droge. Want waar de boot nu staat, moet-ie ook blijven. Een uitkomst voor het bedrijventerrein, waar nu nog geen horeca is. Maar ook maatschappelijk gezien kan het project een bijdrage gaan leveren.

Doorstromen

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er werkervaring opdoen en leren. En dat geldt ook voor ex-gedetineerden die weer aan de bak moeten. "Er is in de horeca een vraag naar personeel, dus wij denken er op deze manier op in te kunnen spelen. Er moeten hier jaarlijks vijftien mensen worden opgeleid die daarna kunnen doorstromen naar de horeca", legt Erwin Abbink van de PI Almelo uit.

Najaar

Van Es: "Na de vakantie gaan we het helemaal opknappen. De woonboot krijgt bijvoorbeeld een nieuwe keuken en wordt opnieuw gespoten."
Als alles volgens plan verloopt, opent Heins Haven in oktober de deuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.