Nieuws

Urenlang regen in Overijssel, maar neerslagtekort blijft onverminderd groot

Regen, foto ter illustratie
Regen, foto ter illustratie © ANP
Helpen de urenlange regenbuien van vannacht en vanochtend in delen van Overijssel tegen het neerslagtekort? In Twente viel de afgelopen uren zo'n 7,8 millimeter regen. De buien waren volgens het Waterschap Vechtstromen 'waardevol en welkom', maar toch is het neerslagtekort daarmee nog lang niet verholpen. "Daarvoor moet het gedurende lange tijd aaneengesloten regenen."
Het waren geen korte hoosbuien, maar urenlange regenbuien, de afgelopen uren in delen van Overijssel. "En dat is positief, want daardoor kan het water beter doordringen in de grond", zegt Martin Hilferink van het Waterschap Vechtstromen. "De neerslag zet zeker zoden aan de dijk, maar gaat de droogte niet ineens oplossen."

Groot neerslagtekort

Het neerslagtekort in Twente en delen van het Vechtdal bedraagt momenteel zo'n 225 millimeter. "Daarmee behoort 2022 tot de droogste jaren sinds 1987", zegt Hilferink. Zo droog als in 2018, toen er langere tijd geen druppel viel, is het nog niet. "We zaten in 2018 op een neerslagtekort van ruim 300 millimeter."
Sinds het extreem droge 2018 heeft het Waterschap in Overijssel diverse maatregelen genomen om de neerslag beter op te vangen en te bewaren. Zo zijn in gebieden met hoge zandgronden de watergangen verondiept en zijn er vooral door boeren veel kleine stuwtjes geplaatst, zodat het water beter vastgehouden wordt. Ook zijn op diverse plekken dennenbomen vervangen door loofbomen. "Die bomen verdampen minder water in de winter", zegt Hilferink.
Het worden spannende weken
Waterschap Vechtstromen

Crisisteam

In andere delen van Overijssel en de rest van het land heeft het de afgelopen uren niet of nauwelijks geregend. En ook de komende weken wordt er niet of nauwelijks neerslag verwacht. Door de aanhoudende droogte stelde het kabinet afgelopen woensdag een landelijk crisisteam aan.
"Het worden spannende weken", zegt Hilferink, die erop wijst dat op een warme, zonnige dag zo'n vijf millimeter water verdampt. "We gaan kijken wat er landelijk nodig is om aan het neerslagtekort te werken." Het kan zijn dat zij maatregelen gaan nemen die ook door ons moeten worden gaan uitgevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.