Nieuws

Remkes spreekt van 'constructief gesprek' met boeren, ondanks 'serieuze vertrouwensbreuk'

Johan Remkes tijdens een persconferentie na afloop van een verkennend gesprek van vertegenwoordigers van boerenorganisaties met een afvaardiging van het kabinet.
Johan Remkes tijdens een persconferentie na afloop van een verkennend gesprek van vertegenwoordigers van boerenorganisaties met een afvaardiging van het kabinet. © ANP / Jeroen Jumelet
Er is een stevige vertrouwenscrisis in Nederland, en dan gaat het niet alleen om de aanpak van het stikstofprobleem. Dat zei stikstofbemiddelaar Remkes na afloop van een eerste, verkennend gesprek met boerenorganisaties en leden van het kabinet. Hij zei dat er in elk geval nog een tweede gesprek nodig is om uit de impasse te komen.
Dat heeft onder meer te maken met het gevoel dat er sprake is van 'zwalkend beleid', zegt hij, ook met betrekking tot het stikstofprobleem dat jarenlang vooruit is geschoven. Hij zegt het volstrekt begrijpelijk te vinden dat boeren in onzekerheid verkeren.
Aan tafel zaten elf boerenorganisaties, waarvan LTO Nederland (30.000 leden) de grootste is. LTO sprak onder andere ook namens de actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force. Van het kabinet waren premier Rutte en de ministers Van der Wal (Stikstof), Staghouwer (Landbouw) en Harbers (Infrastructuur) aanwezig.

'Spannend'

De gesprekspartners hebben ruim vier uur bij elkaar gezeten in het provinciehuis in Utrecht. Dat was veel langer dan verwacht, schrijft NOS.
LTO-leider Van der Tak zei voorafgaand aan de bijeenkomst dat hij het spannend vond. "We verwachten echt iets van het kabinet. Laten we hopen dat er meer dan handreikingen gaan komen, waar we mee aan de slag kunnen."

Dialoog

Remkes werd begin juli aangewezen als 'onafhankelijk voorzitter' voor het gesprek tussen boeren en kabinet over de stikstofplannen. De 71-jarige VVD'er moet ervoor zorgen dat de dialoog weer op gang komt.
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak ziet na een "stevig en zwaar gesprek" wel wat beweging in het stikstofdossier. Maar het is wat hem betreft niet genoeg om op dit moment verder te praten. "De bal ligt bij het kabinet. Dat moet het vertrouwen van onze boeren en tuinders herstellen."
Sinds het kabinet op 10 juni zijn stikstofplannen bekend maakte, is er veel onrust onder boeren. Zij vrezen voor de toekomst van hun bedrijf en zijn het vertrouwen in de overheid kwijtgeraakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.