Nieuws

Mogelijk toch energietoeslag voor studenten in Enschede na uitspraak rechter

Archiefbeeld van studentenhuis in Enschede
Archiefbeeld van studentenhuis in Enschede © ANP
Studenten in Enschede kunnen mogelijk alsnog aanspraak maken op de energietoeslag. De rechtbank in Arnhem bepaalde vandaag dat de gemeente Nijmegen niet alle studenten mag uitsluiten van de eenmalige uitkering. In Enschede onderzoekt de gemeente nu of het naar aanleiding van die uitspraak het toeslagbeleid voor de eigen stad moet aanpassen.
De energietoeslag is een eenmalig bedrag van achthonderd euro, bedoeld voor mensen met een laag inkomen die door de stijgende energieprijzen in de problemen komen.

Uitgesloten voor toeslag

Studenten werden in veel gemeenten uitgesloten voor de toeslag, omdat de woonsituatie van studenten sterk verschilt. De rechter ziet dat dus anders, meldt de NOS. Door studenten uit te sluiten houden gemeenten geen rekening met hun feitelijke woonsituatie en gaan ze voorbij aan het doel van de wet, luidde het oordeel van de rechter.
"Onder studenten bevinden zich ook huishoudens of alleenstaanden die zich voor wat betreft inkomen en energiekosten in precies dezelfde situatie bevinden als niet-studenten die wél in aanmerking komen voor het eenmalig categoriaal verstrekken van de energietoeslag", aldus de rechter.

Situatie in Enschede

Of studenten in Enschede nu ook een energietoeslag krijgen van de gemeente, is nog niet duidelijk. "Deze uitspraak door de rechter is pas net gedaan. We gaan deze uitspraak goed bekijken en op basis daarvan bepalen of het nodig is om de regels voor de energietoeslag aan te passen", laat een woordvoerder van de gemeente weten.
De gemeente Zwolle had eerder bepaald dat studenten in de stad wél recht hebben op een energietoeslag. "Wij hebben gewoon gekeken wie het nodig heeft. Studenten behoren ook tot de groep lage inkomens die het moeilijk hebben", zei de Zwolse wethouder Dorrit de Jong eerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.