Nieuws

Nieuwe acties van boeren dreigen: "We gaan zeker escaleren"

Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Foce
Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Foce © ANP
Farmers Defence Force (FDF) is totaal niet tevreden over het eerste overleg dat boerenorganisaties met het kabinet hebben gehad. "Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft", zegt voorman Mark van den Oever. Bij de vorige acties werd Overijssel meerdere keren getroffen.
Boerenorganisaties spraken vrijdag in Utrecht met kabinetsleden - onder wie premier Rutte - en met bemiddelaar Johan Remkes. Farmers Defence Force was daar niet bij. Van den Oever is wel in overleg met de grootste koepelorganisatie, LTO Nederland.
Hij wil niet zeggen om wat voor soort acties het gaat. "Daar gaan we niet over uitweiden, maar we gaan zeker escaleren. We bedenken altijd iets speciaals."
Volgens Van den Oever is de kloof tussen het kabinet en de boeren groot. Hij vergelijkt die met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. "De impasse is groot, we zijn terug bij af", zegt hij. Volgens Van den Oever wilden de boeren een toezegging van het kabinet. "Aangezien de hand niet gegrepen wordt, moeten we weer terug naar de oude strategie. Aan de onderhandelingstafel wil het niet beslist worden. Met zijn allen, ook heel gematigde partijen, hebben we samen een strategie bepaald. We wilden een kleine toezegging. Die komt niet. Dan zijn de vergaderboeren uitgewerkt en moeten de actieboeren weer aan de gang."

'Geen oproep'

Van den Oever zegt dat hij geen oproepen wil doen aan zijn achterban. "Die boeren weten zelf goed wat ze wel en niet kunnen doen. Niemand is voor asbest op de snelweg gooien. Ik denk dat we het daar met zijn allen wel over eens zijn. Maar kijk, het is natuurlijk ook onze achterban, wij gaan ze niet afvallen." Bij eerdere protesten werden spullen met het kankerverwekkende asbest erin op de snelweg gegooid, onder meer op snelwegen in Overijssel. De troep moest door gespecialiseerde bedrijven worden opgeruimd, waardoor wegen langer dicht bleven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.