Nieuws

'Schade inhalen': jong en oud genieten weer met volle teugen van typisch Woodstock-sfeertje

Het is feest voor alle leeftijden op het festivalterrein bij Steenwijkerwold
Het is feest voor alle leeftijden op het festivalterrein bij Steenwijkerwold © RTV Oost / Janine Renes
Het heeft even geduurd, maar na een periode van drie jaar kan het geliefde plattelandsfestijn Dicky Woodstock eindelijk weer plaatsvinden. Dat het voor zowel de trouwe bezoeker als de organisatie een groot gemis was, wordt snel duidelijk. Aan de Hesselingendijk bij Steenwijkerwold gaat het dak bijna letterlijk van de tenten. Een losgeslagen menigte host, schreeuwt mee en lijkt harder te feesten dan ooit tevoren. En er is bier, "ontieguluk veule bier".
"We zijn los!" Na een geslaagde pre-party op de woensdagavond, gaf Henk Kranendonk donderdag namens de organisatie het startsein voor de 32ste editie van het Popfestival. Dat het publiek zin heeft in een feestje, blijkt wel uit de kaartverkoop: de vrijdag- en zaterdag waren al ruim van tevoren uitverkocht.
Wat is dat nou precies, dat typische 'Woodstock-sfeertje'? Bekijk hier beelden van overdag:
Een rondje over Dicky Woodstock
'Goed in de olie'
Donderdagmiddag is er voor het eerst een Innovatieshow van de agrarische sector, want "Dicky Woodstock is trots op het platteland", stelt de organisatie. 's Avonds gaat het he-le-maal los met op verschillende podia artiesten als Chef'Special, Kraantje Pappie en Trobi. Ook de volgende dag is er genoeg vermaak. Van bierboekschoemmm, touwtrekken en een rijden op een rodeostier, tot een demonstratie van politiehonden.
Bands, bier en veel blote buiken; het publiek vindt het prachtig. "Dat is Woodstock. Een bulte bier en een bulte lol." Je kunt er blijkbaar niet jong genoeg mee beginnen, want de jongsten liggen nog in de kinderwagen. "Kan best, die krijgt er niet heel veel van mee", reageert de moeder. Voor de jongsten zijn er onder meer een springkussen en een mini-kermis.
Op de eerste feestavond zet Chef'Special de grote tent op z'n kop
Op de eerste feestavond zet Chef'Special de grote tent op z'n kop © RTV Oost / Janine Renes
Niet alleen het publiek geniet, ook de organisatie. "Ik zit in de organisatie en het is super om het festival zo te zien groeien. Als je eenmaal naar Dicky gaat, wil je niets anders meer. De gezelligheid, de sfeer, de mensen. Ja, ik zit zelf al goed in de olie, maar we moeten er vanavond nog flink tegenaan."
Asterix en Obelix
Op de vrijdagavond is het podium onder andere voor de immer gewaardeerde zanger Henk Wijngaard, dj Tony Junior en de Sallandse rockformatie Bökkers. Zanger Hendrik Jan Bökkers is 'allemachtig blij' er weer te staan. "Dit is de zesde keer, we zijn kind aan huis. Het is echt zo'n Asterix en Obelix - feestje: het lijkt voor een buitenstaander heel lomp, maar eigenlijk is het gemoedelijk. Of wij ertussen passen? Ja, dat is precies waar Bökkers moet staan. Een tent, tot de nok toe vol, helemaal aan gort spelen."
Mensen zijn blij dat alles weer gewoon kan, dat maakt de sfeer nóg toffer
Hendrik Jan Bökkers, zanger Bökkers
De verplichte rust duurde lang, dus ook hij is er meer dan aan toe. "Heb het enorm gemist. Het is belachelijk dat alles op slot heeft gezeten en dat moeten ze nooit meer doen! De eerste twee, drie maanden was het best lekker eigenlijk. Even rust in de kop. Daarna begon het weer te kriebelen." Hij voelt dat het publiek er zin in heeft. "Ik wil niet zeggen dat er een sleur in zat, maar alles was normaal. Nu beseft iedereen: 'het was heel erg gaaf wat we altijd gedaan hebben, dat gaan we nu extra doen'. Een soort van de schade inhalen. Alles is uitverkocht, alles is vol."
Feest mee in de grote tent met Bökkers en Chef'Special (+ beelden drone) :
Muziek, gezelligheid en bier bij Dicky Woodstock
Vrientie Tikken
Gisteren was het de derde en laatste dag van het festival, ook wel de familiedag. Op vrijdag maakte de organisatie bekend dat het traditionele Zwientie Tikken niet door kon gaan dit jaar, vanwege mogelijke verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. Daarom was er een alternatief bedacht voor dit populaire onderdeel: 'Vrientie Tikken'.
Geen echte varkens dus, maar achter je vrienden aan door de modder kruipen. Dat zorgde voor een boel hilariteit. De dag werd afgesloten met optredens van Peter Koelewijn en de Daredevils. "We kijken alweer uit naar volgend jaar", besluiten de festivalgangers. Ze strompelen voldaan naar de uitgang.
Het festivalterrein van Dicky Woodstock op de vrijdagmiddag
Het festivalterrein van Dicky Woodstock op de vrijdagmiddag © RTV SLOS / Dirk Brans
Het feest kan beginnen op de donderdagavond
Het feest kan beginnen op de donderdagavond © Bas Ardesch
Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met RTV SLOS, de lokale omroep van de gemeente Steenwijkerland.
Benieuwd hoe het er op de festivalcamping aan toe ging? Kijk dan onderstaand verslag terug:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.