Nieuws

Zangtalent Yosina (15) uit Olst heeft duizenden fans aan andere kant van de wereld

Yosina zingend in de studio van Radio Oost
Yosina zingend in de studio van Radio Oost © RTV Oost
De 15-jarige Yosina Roemajauw uit Olst droomt al zolang ze zich kan herinneren van een carrière in de muziek. En dat lijkt steeds beter te lukken. In 2018 won ze The Voice Kids en sindsdien staat er heel wat op haar palmares: ze zong al met Trijntje Oosterhuis en met Dinand Woesthoff (zanger van Kane), deed mee met gospelconcerten en ze ontmoette Koning Willem Alexander bij een tentoonstelling over slavernij.
Onlangs kwam haar nieuwste single uit, een vrolijk zomers nummer met als titel: 'Jij Bent Alles Voor Mij'. Zaterdag was Yosina te gast op Radio Oost in het programma Zomer in Overijssel. Ze werd geïnterviewd door presentator Piet-Cees van der Wel en zong haar single live op de radio.
Yosina en presentator Piet-Cees van der Wel
Yosina en presentator Piet-Cees van der Wel © RTV Oost

Duizenden fans

Yosina is geboren in de Indonesische provincie Papua Barat (West-Papoea). Ze ging als baby van zes maanden oud samen met haar moeder Devy naar Olst, waar haar vader Decky al woonde.
Het gezin probeert elk jaar terug te keren naar het geboorteland. Ook al omdat Yosina op sociale media een enorme fanbase met duizenden volgers heeft in West-Papoea. "De jeugd daar ziet in mij een voorbeeld: ik ben één van hun, die ook nog succes heeft aan de andere kant van de wereld."

Muziek als de verbindende factor

Op een concert van Yosina in haar geboorteland kwamen zesduizend bezoekers af. En in september staat een tweede concert gepland. "Ik heb door mijn ouders van kleins af aan de tradities, de geschiedenis, de cultuur van West-Papoea meegekregen. Daarom wil ik ook graag iets doen voor mijn volk. Mijn droom is om kinderen te helpen, die daar niet naar school kunnen doordat hun ouders te weinig geld hebben."
Gevraagd naar het meest bijzondere aan de cultuur van West-Papoea geeft Yosina aan, dat muziek in de Indonesische provincie een bindende factor speelt. "Het is een groot land met heel veel verschillende talen en muziek is daarin een verbindende factor. Ook als je elkaar niet verstaat, kun je via de muziek toch wel communiceren."
Introductiefilmpje en optreden van Yosina in Zomer in Overijssel
Haar singler 'Jij Bent Alles Voor Mij' is geschreven door haar producer, de 17-jarige Quinten Rietveldt en gaat niet specifiek over iemand. "Nou ja", zegt Yosina, "eigenlijk gaat hij over mijn kleine broertje, we zijn dol op elkaar".
Binnenkort wordt Yosina zestien en vanaf dan wil ze zich volledig storten op een muzikale carrière.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.