Nieuws

Stöppelhaene kampt met vrijwilligerstekort: 'Nog zo'n 150 mensen nodig'

Stöppelhaene zoekt nog 150 vrijwilligers
Stöppelhaene zoekt nog 150 vrijwilligers © RTV Oost
Over een kleine drie weken start Stöppelhaene in Raalte. Maar het vijfdaagse Sallandse oogstfeest kan nog vele helpende handjes gebruiken. De organisatie kampt met een vrijwilligerstekort, iets wat voor de coronapandemie nooit een probleem was.
Vijf dagen feest in Raalte, met optredens van onder anderen Snelle, Di-rect, Goldband, Antoon en Bizzey. Vanaf 24 augustus barst het feest weer los. Maar wie gaat de biertjes inschenken, tafels sjouwen of muntjes uitgeven? Die vraag hangt nog nadrukkelijk boven de markt, ziet ook Raymond Rienties van de organisatie.
"Voor ons is dit probleem wel ongekend. In andere jaren kwam het altijd wel in orde, maar we zien nu dat de aanwas van vrijwilligers stokt. Uiteindelijk kan je altijd wel een oplossing vinden, maar opgeteld komen we zo'n 150 mensen tekort."
Hij vermoedt dat het niet doorgaan van het feest tijdens de coronajaren een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van het probleem. "Aan de bovenkant zien we een afname van mensen, en aan de onderkant - de jeugd - komt er niks bij. Die hebben het feest nog niet meegemaakt, weten niet hoe leuk het is om hier te helpen. En we horen ook dat mensen het feestje nu heel graag zelf willen meemaken, aan de andere kant van de bar."

Verenigingen

Net als bij de Zwarte Cross kunnen verenigingen zich ook bij Stöppelhaene melden om vrijwilligers te leveren. Dat levert de club dan weer een zakcentje op. "Stel je meldt je met je voetbalteam, een stuk of tien gasten. Dan krijgt de vereniging een donatie in de clubkas, gelijk aan de vrijwilligersbijdrage. Het levert wat op, en is nog leuk ook", vertelt Rienties.
Toch twijfelt hij niet aan het doorgaan van het feest. "Het is niet nijpend, we gaan er vol goede moed op af. Maar er moeten nog wel wat vrijwilligers bijkomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.