nieuws

Heggenvlechten is erkend als immaterieel cultureel Nederlands erfgoed

Heggenvlechten is vandaag op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst. Daarmee maakt het oude ambacht kans om als UNESCO Werelderfgoed aangemerkt te worden. In Raalte wordt nu zo'n heg gevlochten.
De gevlochten heg is een ondoordringbare afscheiding tussen de landerijen van verschillende boeren. Tot de jaren vijftig waren de meidoornheggen een vast onderdeel van het landschap.
"Als er geen hongerwinter was geweest, hadden we nog steeds veel meidoornstruiken tussen de weilanden gezien. Maar na de Tweede Wereldoorlog begon het Rijk met de grote ruilverkaveling ter bevordering van grootschalige productie van voedsel," legt heggenvlechter Kristianne van der Put uit, terwijl ze de meidoorn half omhakt en deze tussen de heg weeft.

Natuurnetwerk Nederland

Door de verdwijning van de heggen zijn veel paden voor dieren verloren gegaan. "Nu het op de nationale erfgoedlijst staat, hopen we er ook weer meer te mogen aanleggen en dat vergroot het wegennet voor dieren", zegt Van der Put.
Immaterieel erfgoed is 'levend erfgoed'. Er staan op deze lijst tientallen Nederlandse tradities. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt uiteindelijk welke nationale erfgoederen aan UNESCO worden voorgedragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.