Nieuws

Deventer Boekenmarkt: 'slechts' 500 kraampjes, toch 100.000 bezoekers

Ouderwetse drukte op de Deventer Boekenmarkt, ondanks dat het aantal kramen fors lager ligt
Ouderwetse drukte op de Deventer Boekenmarkt, ondanks dat het aantal kramen fors lager ligt © RTV Oost / Frank Janssen
De organisatie van de Deventer Boekenmarkt schat in dat er op de eerste editie sinds de coronapandemie zo'n 100.000 bezoekers af zijn gekomen. En dat ondanks dat het aantal boekenkramen beduidend lager lag dan voorgaande edities; de Brink bleef zelfs leeg. Toch struinen boekenliefhebbers met liefde langs de handelaren. "We zijn speciaal met de auto gekomen, we nemen veel te veel dozen mee naar huis."
"Het is fantastisch, de eerste mensen liepen hier om 07.00 uur al", zegt een enthousiaste Adrie van Essen, artistiek leider van evenementenbureau dEVENTer, dat Boekenmarkt organiseert. Hij ziet een continue stroom mensen die vanaf het station en de parkeerplaatsen richting de kraampjes komen. Maar die bezoekers treffen wel minder kramen aan dan normaal.

Minder kraampjes

Het zijn er iets meer dan 500 dit jaar, waar de editie van 2019 er zo'n 850 telde. Op de Brink staat dit keer geen enkele kraam. "In februari begon de organisatie al. Toen zaten we nog met onzekerheid rondom de coronamaatregelen", legt Van Essen uit. "Veel handelaren zeiden nog een jaartje over te slaan, dus we kregen minder aanmeldingen dan normaal. Al zijn we heel blij met deze 500 hoor."
De keuze om de Brink leeg te laten - al is daar wel een programma opgezet met onder andere verhalenvertellers - is vooral een keuze vóór de Welle, de kade langs de IJssel.
Een 'iconisch beeld', de Boekenmarkt op de Welle. Op de Brink ontbraken dit jaar de kraampjes
Een 'iconisch beeld', de Boekenmarkt op de Welle. Op de Brink ontbraken dit jaar de kraampjes © RTV Oost / Frank Janssen

Antieke boeken

Bij de kramen overheersen de blije gezichten. Twee jonge vrouwen staan te snuffelen bij een kraam. "We zoeken op intuïtie, soms trekt een boek je gewoon." Simone de Beauvoir en Paulo Coelho zitten al in de tas. Hoeveel dozen ze mee gaan nemen? "Te veel, veel te veel. We zijn speciaal met de auto gekomen", lachen ze.
Even verderop zoekt een oudere man, strak in pak, vooral naar antieke boeken. "Mooi gedrukt, goede schrijvers. Zoals deze bijvoorbeeld, eentje uit de 17e eeuw. Helemaal mooi."
Bezoekers genieten van de Deventer Boekenmarkt

100.000 bezoekers

Aan het eind van de middag schat de organisatie het aantal bezoekers op zo'n 100.000. Zo'n 80 procent van het totaal in 2019; toen liep de teller op tot 125.000.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.