nieuws

Nijhoff Grindmaatschappij Almelo laat officier van justitie getuigen tegen provincie Overijssel

Een opmerkelijke rechtszaak in Zwolle. Nijhoff Grindmaatschappij in Almelo riep een officier van justitie op als getuige in een rechtszaak tegen de provincie Overijssel. Nijhoff vindt dat de provincie het bedrijf structureel tegengewerkt, publiekelijk zwart maakt en onrechtmatig behandeld heeft.
De provincie liet het bedrijf ruim vier jaar geleden stilleggen vanwege tal van milieuovertredingen en het kreeg een dwangsom van anderhalf miljoen euro opgelegd. De provincie startte ook een strafrechtelijke procedure tegen Nijhoff, maar tot een strafzaak is het niet gekomen.

Strafrechtelijk onderzoek

Reden voor advocaat Gaastra van Nijhoff om de toenmalige officier van justitie te horen om aan te tonen dat het Openbaar Ministerie heel anders over het bedrijf dacht en denkt dan provincie. En dat bleek ook uit de getuigenverklaring. De officier van justitie, die in 2010 tot tweemaal toe een strafrechtelijk onderzoek instelde, kon destijds geen enkel aanknopingspunt vinden om tot strafvervolging over te gaan. De milieuovertredingen die de provincie als bewijslast tegen het bedrijf aandroeg, waren achteraf door het Openbaar Ministerie niet meer te controleren.
Zo ging het onder meer over het storten van vervuild zand onder een weg in Ommen en om het storten van vervuild slib in een vijver bij Hattemerbroek. Beide delicten waren met terugwerkende kracht niet te controleren en dus had de officier van justitie geen enkele reden om tot strafvervolging over te gaan.
De officier van justitie verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij bij een doorzoeking van het bedrijf ook geconstateerd had dat het bedrijfsterrein van Nijhoff er netjes en opgeruimd uitzag en dat de administratie van het bedrijf goed op orde was.

'Grootste milieucrimineel van Overijssel'

Een provinciemedewerker liet de Officier van Justitie daarop weten teleurgesteld te zijn dat het niet tot een strafvervolging kwam omdat het bedrijf in zijn ogen 'de grootste milieucrimineel van Overijssel' was.
Die opmerking heeft de officier destijds in vergelijkbare woorden in een gesprek met de eigenaar van Nijhoff laten vallen en daaraan toegevoegd dat hij die benaming wel erg zwaar en oneerlijk vond, omdat van criminele en dus strafbare feiten in het onderzoek van het Openbaar Ministerie niets gebleken is.
Toch blijft de provincie Overijssel bij haar standpunt. Bestuursrechtelijk is de provincie ook op alle fronten in het gelijk gesteld. Alle milieuovertredingen die het bedrijf gepleegd heeft en waarin de provincie handhavend heeft opgetreden zijn door de Raad van State getoetst en juist bevonden. Met als gevolg dat het bedrijf in 2011 de milieuvergunning is kwijtgeraakt. Sindsdien liggen alle bedrijfsactiviteiten stil, een bestuursrechtelijke sanctie die zo zwaar is dat ze in Nederland slechts een paar keer per jaar wordt toegepast.

Schadeclaim

Het bedrijf Nijhoff Grindmaatschappij hoopt dat haar naam via de civielrechtelijke procedure die nu gestart is alsnog gezuiverd wordt. De getuigenis van de toenmalige officier van justitie speelt daarin een belangrijke rol. Mocht het bedrijf in het gelijk gesteld worden dan kan de provincie Overijssel op een fikse schadeclaim rekenen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.