Nieuws

Oekraïense ziekenhuizen, scholen en een internaat kijken uit naar de komst van hulpverlener Jan van Weers (88)

Vrijwilligers van Stichting Onderwijs Twente Oekraïne laden een vrachtwagen vol hulpgoederen
Vrijwilligers van Stichting Onderwijs Twente Oekraïne laden een vrachtwagen vol hulpgoederen © RTV Oost
Vandaag komt een vrachtwagen vol hulpgoederen aan in het westen van Oekraïne. De spullen zijn verzameld door de Stichting Onderwijs Twente Oekraïne. Drijvende kracht is Jan van Weers (88). "Zolang ik me gezond voel, blijf ik dit doen."
In de kelder van een gebouw op het terrein van Universiteit Twente controleert Jan van Weers of de juiste dozen met hulpgoederen, computers en rollators worden meegenomen naar de vrachtwagen. Afgelopen zaterdag waren ongeveer vijftien vrijwilligers bezig met het inladen van al het materiaal. Dat is een klus vol hindernissen, want in de kelder lopen buizen en pijpleidingen op anderhalve meter hoogte.
Tekst gaat verder onder de foto
In een kelder op het terrein van Universiteit Twente liggen hulpgoederen opgeslagen
In een kelder op het terrein van Universiteit Twente liggen hulpgoederen opgeslagen © RTV Oost
Het zijn vooral oud-medewerkers van de universiteit die zich in het zweet werken. Er zijn ook vrijwilligers bij die werken bij Grolsch. "We krijgen voor onze hulp een vrije dag. Maar daar gaat het mij niet om. Collega's die werken in Polen en Roemenië, die voelen de dreiging van de oorlog. Het voelt goed om dit initiatief te steunen."
Tekst gaat verder onder de video
Deze week brengt de Stichting Onderwijs Twente Oekraïne hulpgoederen naar het westen van Oekraïne

SOTO

Al 24 jaar reist Jan van Weers jaarlijks met een vrachtwagen vol bruikbare spullen van Twente naar het westen van Oekraïne. Daar heeft hij met zijn Stichting Onderwijs Twente Oekraïne (SOTO) inmiddels een groot netwerk opgebouwd bij onder meer ziekenhuizen, scholen en een internaat.
Bij het internaat willen we ook een zorgboerderij bouwen
Jan van Weers, SOTO
"We hebben daar een aantal jaar geleden een dagopvang voor gehandicapte kinderen opgezet", vertelt Van Weers enthousiast. "Die draait als een tierelier. Ik heb nu bouwtekeningen bij me. Want bij het kinderinternaat staat een grote schuur en de directrice heeft gevraagd of we daar een zorgboerderij van kunnen maken. Dat is dus nu het plan." Er gaat alvast een broedmachine mee om eieren uit te broeden.

Oorlog

Van Weers valt even stil als het over de oorlog gaat die Rusland in Oekraïne is begonnen. "Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt." Volgens de initiatiefnemer is het in het westen van het land wel relatief veilig. "Het luchtalarm gaat regelmatig af, maar daar blijft het bij." Toch raakte een goede kennis van hem in maart ernstig gewond toen een trainingscentrum vlakbij de Poolse grens werd geraakt. Zeker 35 mensen kwamen daarbij om het leven en er vielen meer dan honderd gewonden. "Die kennis zat bij de gewonden. Hij lag wekenlang op de intensive care en heeft nog steeds scherven in zijn body. Maar ik denk dat hij erbovenop komt."

Dankbaar

Binnen een paar uur hebben de vrijwilligers de vrachtwagen helemaal volgeladen. Afgezien van de paar vrijwilligers van de bierbrouwer, zeulen mannen van dik in de zeventig met stapels stoelen, tafels, ontelbare dozen, fietsen en medische hulpmiddelen. "Het is dankbaar werk dit", zegt een van hen. Als de oplegger van meer dan tachtig kuub helemaal is volgestouwd, verschijnt de chauffeur fris en fruitig voor de lange reis. Hij is uitgekozen omdat hij vloeiend Russisch spreekt.
Tekst gaat verder onder de foto
Deze stoelen gaan naar scholen in het westen van Oekraïne
Deze stoelen gaan naar scholen in het westen van Oekraïne © RTV Oost

Paklijst

Jan van Weers houdt het inpakproces goed in de gaten. "Elk product is genummerd. Alles staat op de paklijst, om ervoor te zorgen dat we zo soepel mogelijk Oekraïne binnenkomen." Die paklijst is ook vertaald. Volgens Van Weers kom je zonder paklijst het land niet in. "De douane wil weten of er spullen bijzitten die voor de oorlog kunnen worden gebruikt. Zoals rolstoelen. Daar hebben we er wel een paar van bij ons. Ik hoop dat ze die erin laten zitten, want ze zijn bedoeld voor een ziekenhuis. Maar ik snap ook als militairen die uit de vrachtwagen zouden halen voor eigen gebruik."
Als ze me moeten hebben, dat is dan jammer
Jan van Weers, SOTO
Zelf rijdt hij met iemand anders een dag later achter de vrachtwagen aan. "Zo komen we tegelijk op de plaats van bestemming." Zorgen over zijn eigen veiligheid maakt Jan van Weers zich niet. "Bovendien, zolang ik me gezond voel, blijf ik dit doen." Hij begint te lachen. "En als ze me moeten hebben, dat is dan jammer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.