Nieuws

VIDEO | Van ondergronds drugslab naar paardenopvang: Paard Zoekt Baas heeft nieuwe plek

Dochter Calijn en vader Henk ten Napel van Paard Zoekt Baas
Dochter Calijn en vader Henk ten Napel van Paard Zoekt Baas © RTV Oost
Van ondergronds drugslab naar paardenopvang. De 'dakloos' geraakte organisatie Paard Zoekt Baas heeft een nieuwe plek: een boerderij die eerder dit jaar nog in het nieuws kwam omdat er synthetische drugs werden gebrouwen. "Met voor ons meer dan voldoende ruimte, een echte droomplek!", roept Henk ten Napel enthousiast.
Henk ten Napel en dochter Calijn van Paard Zoekt Baas keken zich de ogen uit toen ze een eerste rondleiding over het terrein kregen. Na de ontmanteling van het drugslab begin dit jaar maakte de politie wereldkundig hoe ingenieus de boel was opgezet. Met onder meer een lift en een uitgebreid ondergronds gangenstelsel.
"Indrukwekkend hoe ongelooflijk professioneel dit allemaal was opgezet."
Paardenopvang in voormalig ondergronds drugslab in Ambt Delden

Lab ontdekt

Nadat de manege begin dit jaar van eigenaar veranderde, werd de afspraak gemaakt dat de gebouwen ontruimd zouden worden opgeleverd. Maar voor het zover was, werd het drugslab ontdekt. Behalve een hennepplantage die werd aangetroffen, werd daar vooral amfetamine geproduceerd, in de volksmond speed.
In deze zaak werden twee personen aangehouden: een vrouw van 33 en een man van 59 jaar.

Beul van Twente

Ten Napel heeft een hele lange geschiedenis met paarden. Nadat zijn eigen paard Wenga net na de millenniumwisseling werd toegetakeld door de beruchte Beul van Twente begon hij destijds een burgerwacht en richtte later de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren op.
Sinds een kleine tien jaar ontfermt Ten Napel zich samen met dochter Calijn over verwaarloosde paarden en biedt ze een liefdevol dak boven het hoofd. "Paarden afkomstig van de dierenpolitie, maar ook van particulieren die ze zelf niet meer kunnen verzorgen."
De afgelopen vijf jaar alleen al ving Paard Zoekt Baas naar schatting 600 paarden op. Iets waarvoor Ten Napel dit voorjaar door de politie werd onderscheiden.

Op zoek naar plek

Juist rond de tijd dat het drugslab werd opgerold, waren Henk ten Napel en dochter Calijn op zoek naar een nieuwe plek voor hun opvang Paard Zoekt Baas. Dit omdat het contract met hun vorige manege werd opgezegd.
Na het bericht hierover bij RTV Oost stroomden vanuit het hele land de aanbiedingen binnen en leek een nieuwe plek gevonden. Het leidde echter tot vragen in de gemeenteraad van Enschede omdat de opvang voor deze regio behouden zou moeten blijven.
Maar dat 'probleem' loste zich vanzelf op omdat Paard Zoekt Baas uiteindelijk af zag van de beoogde locatie bij Kootwijkerbroek. "Dat was gewoon geen haalbare kaart. Puur vanwege de afstand. Ver buiten Twente en bij nader inzien gewoon té onpraktisch."

Schot in de roos

Ten Napel kwam via-via in contact met de nieuwe particuliere eigenaar van de 'drugsmanege' in Ambt Delden En dat bleek een schot in de roos. "We kregen de gelegenheid om dit te huren en hebben die met beide handen aangegrepen. Dichterbij huis kan haast niet. En waar we voorheen plek hadden voor maximaal 40 paarden, kunnen we hier zo'n 65 dieren opvangen. Op maar liefst 8,5 hectare grond. We hebben een huurcontract voor tien jaar. Dank zij die extra ruimte hebben we alle gelegenheid om als organisatie de komende jaren verder uit te breiden. Dit is echt een droomplek!"

'Drugsmuseum'

Ten Napel beseft dat hij de komende tijd nog veelvuldig aan het verleden van de drugsfarm zal worden herinnerd. Maar dat neemt hij voor lief.
Sterker, de Enschedeër overweegt zelfs blijvende aandacht te besteden aan de dubieuze historie. "Ik kreeg ook al van anderen de opmerking dat we hier een museum zouden moeten beginnen. Ik heb bijvoorbeeld nog foto's en video's van hoe het er hier uit zag. Je weet echt niet wat je ziet."
Het ondergrondse gangenstelsel is overigens nog altijd intact. De lift, die door de drugscriminelen werd gebruikt als een soort dienstlift om in het ondergrondse lab te komen, is intussen verwijderd.
De nieuwe stallen van Paard Zoekt Baas.
De nieuwe stallen van Paard Zoekt Baas. © RTV Oost

"De drugs zijn vanzelfsprekend weg, maar je kunt nog goed zien hoe het er hier aan toe ging", zegt Ten Napel. "En je wil niet weten wat ze eruit hebben gehaald. Onder meer 25 gasflessen en vaten met chemische stoffen. Hoezo gevaarlijk?"
Het drugslab heeft naar schatting anderhalf jaar gedraaid, zegt hij. "Pal naast het lab zat een hok met daarin een toch wel wat gevaarlijke hond. Niemand durfde er in de buurt te komen."
Op archiefbeelden is te zien hoe bezoekers worden gewaarschuwd. 'Warnung for dem Hund' valt er op een geel bordje je lezen.

Drugs-taboe

Ten Napel kent de verhalen van boeren en manegehouders die door drugscriminelen worden benaderd om gebouwen tegen een riante vergoeding te verhuren.
"Maar dat is bij ons straks niet aan de orde. Het enige waar wij ons mee bezighouden is paarden een goede opvangplek bieden. Drugs komen er hier beslist niet in."
De paarden die worden opvangen zijn onder meer afkomstig van eigenaren die ze niet meer kunnen verzorgen of komen van de dierenpolitie. "Zoals de naam van onze organisatie al zegt, bieden we die ter adoptie aan. Zoeken een vijfsterren-tehuis voor de paarden. Het drugsverleden ten spijt, we gaan er hier gewoon iets leuks en positiefs van maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.