Nieuws

Zieke kroegbaas 'Adje Patatje' uit Westerhaar zat voor drugssmokkel in Franse cel, maar is terug in Nederland: 'Weg uit die hel'

Het bord dat kroegbaas Ard B. van café Holthuis in Westerhaar cadeau kreeg van enkele stamgasten.
Het bord dat kroegbaas Ard B. van café Holthuis in Westerhaar cadeau kreeg van enkele stamgasten. © RTV Oost / Jan Colijn
Ard B. (53), de kroegbaas uit Westerhaar die wegens drugssmokkel in een Franse cel zat, is terug in Nederland. Hij mag de rest van zijn straf hier uitzitten. Omdat Ard B. lijdt aan diabetes en één van zijn voeten al moest worden geamputeerd, was er een uitgebreide lobby op gang gekomen om hem terug te halen naar zijn vaderland. Dat lukte. "Ik ben eindelijk weg uit die Franse hel", reageert hij opgelucht.
Momenteel verblijft hij nog in het Justitieel Complex in Zaanstad, heel wat praktischer voor zijn familie om hem te bezoeken. Echtgenote Francisca is intussen met twee van zijn kinderen op bezoek geweest. Dat de hereniging uiterst emotioneel was, laat zich raden.
"Eindelijk, eindelijk, eindelijk heb ik mijn kinderen van tien en twintig jaar weer kunnen zien. Voor het eerst in vijftien maanden. De vorige keer zaten ze twintig uur in een bus om mij in Frankrijk te bezoeken, maar toen ze daar aankwamen kregen ze ineens te horen dat ik ze niet mocht zien. Alleen mijn echtgenote mocht me bezoeken. Maar vanaf nu mag ik goddank eens per week bezoek van drie personen. Dan ziet je wereld er toch even anders uit dan in je eentje in een Franse cel."

'Adje Patatje'

Het thuisfront werd volledig verrast door de terugkeer naar Nederland van echtgenoot en vader Ard. Een week lang leek hij zelfs van de aardbodem verdwenen. Want, waar hij voorheen vrijwel dagelijks belde met echtgenote Francisca, bleef het nu vanuit Frankrijk oorverdovend stil.
Tot de eigenaar van café Holthuis - in Westerhaar bekend als 'Adje Patatje' - eind vorige week ineens weer aan de lijn hing. Om te melden dat hij terug is in Nederland.
Tot grote opluchting van het thuisfront, dat zich grote zorgen maakte over B. Zijn linkervoet was immers al grotendeels afgezet en voor de rechtervoet dreigde hetzelfde.

Andere kant Frankrijk

Wat blijkt? In de aanloop naar zijn overlevering aan Nederland, was Ard vanuit de speciale gevangenisziekenhuis in Bordeaux overgeplaatst naar een gevangenis in Parijs. Volgens hem een regelrechte traumatische ervaring.
"Ongelooflijk wat ik daar heb meegemaakt. Het was er enorm smerig en vechtpartijen waren aan de orde van de dag. En in de gevangenis waar ik ervoor zat, verbleven we met z'n drieën op één cel. Met een open en gruwelijk smerig sanitair. Ik wist niet dat het er vandaag de dag nog zo aan toegaat in een Europees land. Iedereen heeft het altijd over dat mooie Frankrijk. Nou, ik heb ook de andere kant ervan gezien."

Drugs tussen de uien

RTV Oost besteedde eerder al aandacht aan de Westerhaarse kroegbaas, die in een Franse cel belandde op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel.
Dit nadat in een lading uien een grote partij marihuana werd ontdekt. Ard B. werd als eigenaar van een transportbedrijf samen met zijn boekhouder gezien als de kwade genius achter die grootschalige drugssmokkel. Waar de boekhouder in hoger beroep werd vrijgesproken, werd Ard B. bij verstek veroordeeld tot drie jaar celstraf en verdween hij achter de tralies.

Kamervragen Omtzigt

In juni nog stelde Kamerlid Pieter Omtzigt vragen aan justitieminister Dilan Yesilgöz over de affaire. Reden was een document in het bezit van de familie van B., waaruit blijkt dat hij maximaal vier maanden in Frankrijk zou verblijven. De rest van zijn straf zou hij in Nederland mogen uitzitten. Onder die voorwaarde zou de Amsterdamse rechtbank B. destijds aan Frankrijk hebben overgeleverd.
Omtzigt wilde weten hoe dat zit. En of het gezien de medische situatie niet humaner zou zijn B. zijn straf in Nederland uit te laten zitten.
Achter de schermen bleek de minister op dat moment al bezig om Ard B. naar Nederland over te laten brengen, zo blijkt uit haar antwoorden. De medische situatie van B. was aanleiding die procedure met spoed af te wikkelen.
Kort nadat Omtzigt vragen had gesteld, stemde de minister ermee in om B. naar Nederland over te laten brengen.

In duister tasten

Ard B. tast in het duister waarom hij ineens naar Nederland is overgebracht. "De exacte reden heb ik niet eens gehoord. Maar het kan haast niet anders dan dat de Kamervragen van Omtzigt een hele belangrijke rol hebben gespeeld. Want daarna ging ineens het gas erop."
Hij is Omtzigt dan ook eeuwig dankbaar. "Net als al die andere mensen die geloof in mij hebben gehouden."

Eerherstel

Ard B. heeft altijd volgehouden dat hij ten onrechte is veroordeeld. Zodra hij straks weer vrij man is, wil hij dan ook gaan strijden voor eerherstel. "Er is hier een heel erg vies spelletje gespeeld. Ik ben erin geluisd, maar ik laat het er niet bij zitten. Heb intussen meer informatie waarmee ik mijn onschuld kan aantonen. Ik ga straks vechten voor mijn goede naam en eer."
Maar eerst heeft hij nog een aantal maanden te gaan. In het najaar is hij immers pas weer vrij man.

'Franse hel'

De Westerhaarder is echter vooral blij dat hij nu in Nederland medische zorg krijgt. "Want na mijn ervaringen met de Franse medici heb ik daar bepaald geen hoge dunk van op. Het heeft me mijn linkervoet gekost. Die is grotendeels afgezet. En rechts moet ik mijn kleine teentje missen. De komende tijd moet blijken of ze de rest van die voet kunnen behouden."
Maar het allerbelangrijkste vindt hij het in dit stadium dat hij terug is in Nederland. Waar zijn familie hem weer geregeld kan bezoeken, waar hij goede medische zorg krijgt en dat hij straks kan gaan vechten voor eerherstel.
"Maar de afgelopen tijd was mijn grootste zorg vooral: weg uit die Franse hel! En dat is goddank gelukt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.